Obama: geen bewijs dat bloedbad internationaal gestuurd werd

13/06/16 om 18:11 - Bijgewerkt om 19:48

Het bloedbad van Orlando maakte volgens de Amerikaanse president Barack Obama geen deel uit van een groter terreurplan en werd ook niet internationaal gestuurd.

Obama: geen bewijs dat bloedbad internationaal gestuurd werd

Barack Obama © AFP

Obama zei maandag in het Witte Huis dat er geen bewijs is dat de dader door verschillende bronnen via het internet extremistische inspiratie zou opgedaan hebben. Het onderzoek loopt nog voort. Obama werd vooraf door speurders en antiterreurspecialisten geïnformeerd.

De massamoordenaar van Orlando maakte volgens het onderzoek van de Amerikaanse federale politie FBI geen deel uit van een internationaal terreurnetwerk. "Er zijn sterke aanwijzingen dat hij geradicaliseerd raakte, deels via het internet", verklaarde ook FBI-directeur James Comey. "Maar er is niets dat zegt dat hij van buiten de VS gestuurd werd."

Ook het motief blijft onduidelijk. De man heeft bij drie telefoontjes met de politie tijdens de aanslag verschillende terreurorganisaties genoemd waarnaar zijn sympathie uitging. Maar deels staan die erg vijandig tegenover elkaar, zodat zijn verklaringen geen steek houden. Naast IS had hij zich ook solidair verklaard met de aan al-Qaida gelinkte daders van de Boston Marathon van 2013 en een zelfmoordterrorist uit Florida, die werd gelieerd aan het al-Nusra Front. Al-Nusra en IS bestrijden elkaar. Volgens Comey werd de dader in 2013 tien maanden geobserveerd door de FBI. De zaak werd echter gesloten. Toen had de man aan zijn collega's gezegd dat hij sympathie had voor Hezbollah, een terreurorganisatie die eveneens een aartsvijand van IS is. (Belga/JH)

Onze partners