Obama benoemt fondsenwerver Denise Bauer tot VS-ambassadeur in België

22/06/13 om 01:10 - Bijgewerkt om 01:09

VS-president Barack Obama heeft een nieuwe ambassadeur in België benoemd. Het gaat om Denise Bauer uit Californië, die miljoenen dollars inzamelde voor zijn verkiezingscampagnes.

Obama benoemt fondsenwerver Denise Bauer tot VS-ambassadeur in België

© Reuters

Bauer was tijdens de campagne van vorig jaar directeur financiën van de groep Women for Obama en zamelde volgens de New York Times 2.360.300 dollar in. Daarmee was ze Obama's zevende beste fundraiser.

Tijdens de campagne van 2008 zamelde ze volgens CNN 200.000 tot 500.000 dollar in. Bauer zetelde ook in het Democratic National Committee, zeg maar het nationale Democratische partijbestuur. Dat politieke fondsenwervers beloond worden met ambassadeurschappen, is niet ongebruikelijk in Washington.

Mediacarrière

Bauer is geen carrière-diplomate. Midden de jaren 80, begin de jaren 90 van vorige eeuw had Bauer een loopbaan in de media, voornamelijk in Los Angeles. Ze startte haar televisiecarrière als producer en redacteur bij KCBS-TV News. Later volgde onder meer het Noord-Amerikaanse bureau voor de Australische zender Nine Networks en was ze even woordvoerster voor het Rode Kruis in San Francisco.

Exit Gutman

Bauer vervangt in Brussel de populaire Howard Gutman. Die kwam de recent in opspraak in de Amerikaanse media. Hij werd beschuldigd van prostituees te hebben opgezocht, onder wie minderjarigen, in het Brusselse Warandepark nabij de ambassade. In een reactie zei de diplomaat "op geen enkel moment enige ongepaste activiteiten" ondernomen te hebben. (Belga/TV)

Onze partners