Nucleaire waakhond waarschuwt voor gebrekkige veiligheidscultuur in Tihange

© Belga

De topman van de nucleaire waakhond FANC, Jan Bens, hekelt de zelfgenoegzaamheid op vlak van veiligheid in de kerncentrale van Tihange.

Op de site van Tihange heerste een soort “zelfgenoegzaamheid” op het vlak van veiligheid die absoluut uit den boze is wanneer men met dergelijke instrumenten wil werken. Dat heeft Jan Bens, de topman van de nucleaire waakhond FANC, verklaard in de Kamer. Naar aanleiding van een reeks technische incidenten heeft het FANC een reeks maatregelen opgelegd. Intussen stelt Bens vast dat er “duidelijk grote zaken” aan het bewegen zijn om de veiligheidscultuur te verbeteren.

De topman van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle was in de bevoegde subcommissie van de Kamer uitgenodigd om meer tekst en uitleg te geven bij de recente stopzetting van de kerncentrale Tihange 3. Maar tegelijkertijd passeerde tijdens zijn powerpoint een reeks incidenten de revue die de voorbije maanden plaatsvonden. “Zo’n opeenvolging van technische inbreuken lijkt me inderdaad eerder uitzonderlijk”, bevestigde Bens op vraag van verschillende Kamerleden.

‘Bewuste inbreuk’

Nucleaire veiligheid is zoals fietsten, je moet blijven trappen of je valt. Je moet altijd allert blijven

Jan Bens, de topman van de nucleaire waakhond FANC

Een van die incidenten leidde rechtstreeks tot het opstellen van een pro justitia aan het parket van Hoei. Aanleiding was een probleem met een isolatieklep, waarbij het oplossen van het probleem pas na 30 uur gebeurde, terwijl dat normaal gezien slechts 4 uur mag duren. Volgens Bens ging het om een “duidelijk bewuste inbreuk tegen de bestaande regelgeving”. Daarnaast volgden ook dwangmaatregelen, maar dan veeleer als gevolg van de opeenvolgende incidenten.

Dat het FANC een pro justitia opstelt, gebeurde in het verleden nog al, maar dan meestal reactief na een groot incident. Een voorbeeld daarvan was na de ontmanteling van een vliegtuig waarin zich uranium bevond, zonder dat men daarvan op de hoogte was. Het is wel de eerste keer dat het agentschap “zo heftig” met een pro justitia reageert in verband met een kerncentrale. “Nonchalance kan niet”, benadrukte Bens.

Menselijke fout

Overigens heeft het FANC ook naar de site in Doel een brief geschreven om hen diets te maken “dat ze niet moeten denken dat alles koek en ei is en op te letten niet in dezelfde fout te vervallen”. Hij vergeleek nucleaire veiligheid met fietsen. “Je moet blijven trappen of je valt omver. Je moet altijd allert blijven.”

Bens preciseerde ook dat de inbreuken niets te maken hadden met de leeftijd van de centrales. “Ik denk niet dat de bevolking schrik moet hebben dat er een grote ramp staat te gebeuren”, ging hij voort. “De barrière van de menselijke fout wordt versterkt. De rest van de barrières staat er nog.”

Groen: ‘Wat moet je doen vooraleer je een boete krijgt?’

Kristof Calvo
Kristof Calvo© Belga Image

Kristof Calvo (Groen) wilde weten waarom het FANC niet overgegaan is tot het opleggen van een financiële sanctie. “Wat moet je doen vooraleer je een boete krijgt?”, vroeg hij zich luidop af. Bens antwoordde dat boetes opleggen in de repressieve sfeer ligt en dat straffen niet de rol van het FANC is. “We wachten eerst de beslissing van het parket af”, aldus Bens. Een andere mogelijke actie om een gevaarlijke situatie te vermijden is een centrale stilleggen, maar dat was volgens hem niet aan de orde.

Bens veroorzaakte nog ophef op de groene en socialistische banken toen de “scheurtjescentrales” Doel 3 en Tihange 2 ter sprake kwamen. Een panel van internationale experts heeft het FANC mondeling verslag uitgebracht over de methodologie die uitbater Electrabel hanteert om de ernst van de scheurtjes te onderzoeken. De oppositie vond het niet kunnen dat het FANC op basis van die mondelinge goedkeuring de toestemming heeft gegeven aan Electrabel om het onderzoek te starten, in plaats van het schriftelijk rapport af te wachten.

SP.A: ‘Hadden we voorspeld’

Johan Vande Lanotte (SP.A) ziet er de bevestiging in dat alles in het werk wordt gesteld om beide centrales snel weer van start te laten gaan. “Dat hadden we voorspeld bij de levensduurverlenging van Doel 1 en 2”, aldus Vande Lanotte.

Voor Bens is de centrale vraag of Doel 3 en Tihange 2 weer zullen starten of niet. “Die beslissing zal vallen op basis van het volledige dossier”, verzekerde Bens. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content