Nucleaire installaties niet veilig genoeg

© Belga

Na de kernramp in het Japanse Fukushima werden de Belgische kerncentrales al aan een stresstest onderworpen. Ook de andere nucleaire installaties komen nu aan de beurt.

Na de kernramp in het Japanse Fukushima werden de Belgische kerncentrales al aan een stresstest onderworpen. Ook de andere nucleaire installaties komen aan de beurt, zoals het SCK in Mol (nucleair studiecentrum), Belgoprocess in ­Dessel (nucleaire afvalverwerking) en het IRE in Fleurus (producent van nucleaire stoffen voor kankerbestrijding).

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft voor alle installaties verbeterpunten opgesomd, meldt De Standaard. Volgens het onderzoek van het FANC moet er een betere aanpak komen om een eventuele grote kerosinebrand te bestrijden, die kan optreden na de impact van een vliegtuig. Bij de bouw van de meeste installaties is geen rekening gehouden met tornado’s, aardbevingen of een grote brand, zoals zo’n kerosinebrand. Er is geen officiële veiligheidsafstand tussen bossen en gebouwen bij brand.

Kristof Calvo: ‘Dringend werk van maken’

De installaties zijn bestand tegen sommige aardbevingen, maar veel duidelijkheid bestaat daarover niet. Het FANC vraagt dat de instellingen aanvullende controles doen om het risico op brand na een aardbeving te beperken. Het federaal agentschap vindt ook dat de nucleaire installaties een strengere norm moeten hanteren voor de beveiliging tegen blikseminslag. Stroomuitval kan leiden tot een beperkte radioactieve besmetting binnen de gebouwen.

Alle instellingen krijgen de opdracht om in samenwerking met de brandweer en de civiele bescherming een strategie op te stellen voor noodgevallen. Dat gaat over afspraken over samenwerking tot het beheer van besmet bluswater.

Het FANC vindt nog altijd moeilijk in te schatten of de bestaande noodplannen “in staat zijn om optimaal te functioneren na een extreme gebeurtenis”

Kristof Calvo van Groen vindt dat “dringend werk moet gemaakt worden” van de tekortkomingen. “Het rapport van FANC is duidelijk en kritisch over de duurzaamheid en de noodplanning van de installaties”. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content