Nucleaire experts uit Europa en VS vergaderen in Brussel

16/08/12 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

In Brussel vergaderen nucleaire experts van acht landen over de mogelijke risico's met reactorkuipen van het type dat in Doel 3 wordt gebruikt.

Nucleaire experts uit Europa en VS vergaderen in Brussel

© AFP

In de kuip werden scheurtjes vastgesteld, die mogelijk ook in andere kerncentrales kunnen voorkomen. Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Veiligheid (FANC) heeft experts uitgenodigd uit Duitsland, Nederland, Spanje, Zweden, Zwitserland, Argentinië en de Verenigde Staten.

De kuip in Doel werd geleverd door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, die intussen niet meer bestaat. Het bedrijf heeft de kuipen geleverd in 22 kerncentrales. In België gaat het, naast Doel 3, om Tihange 2. De Verenigde Staten hebben er tien.

Het FANC heeft onmiddellijk de andere betrokken landen op de hoogte gesteld. In Tihange 2 wordt snel een onderzoek van de kuip uitgevoerd, wat een indicatie moet geven over mogelijke problemen in de andere landen.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet, die bevoegd is voor de nucleaire veiligheid, belooft het dossier van nabij te volgen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners