Nu ook wielertoeristen aan de doping

29/04/14 om 05:57 - Bijgewerkt om 05:57

Doping heeft een nieuwe groep afnemers: zondagsrenners. "Het verontrust ons wat vijftigers nemen om zich te kunnen meten met wielertoeristen die half zo oud zijn", zegt de hormonencel van de federale politie.

Nu ook wielertoeristen aan de doping

Ook zondagsrenners zitten onder de hormonen. © BELGA

Een en ander staat te lezen in De Morgen en Het Laatste Nieuws. De Morgen, dat het jaarverslag 2013 van de hormonencel kon inkijken, wijst erop dat het gaat om renners die geen enkele koers rijden. Ze willen simpelweg niet onderdoen voor jongere leden van de club en zoeken daarom hun toevlucht tot doping.

Fout bezig

Vaak gaat het om anabolica. Jan Van den Boeynants, hoofd van de hormonencel, legt in de krant uit dat doping lang niet alleen meer in competitie wordt gebruikt. "Heel uitzonderlijk gaat het om elitesporters, maar meestal om fitnessvolk, mensen in het portiersmilieu en recentelijk ook steeds meer recreatieve zondagsrenners."

Omdat veel onderzoeken nog lopen, staan er geen cijfers in het jaarverslag over hoeveel wielertoeristen tegen de lamp liepen. Uit politieonderzoek blijkt wel dat de renners beseffen dat ze fout bezig zijn. "Waarom werken ze anders met postbussen of laten ze hun pakket leveren bij hun buurvrouw van 78?" vraagt Van den Boeynants.

Illegale labo's

Meestal bestellen de renners basisproducten als testosteron op Chinese websites. Afgewerkte producten kopen ze bij illegale labo's in de Europese Unie.

"Die mensen gaan er volledig aan voorbij dat de hormonenwet onder de drugswetgeving valt. Op inbreuken staan celstraffen en boetes", zegt Van den Boeynants.

De hormonencel zegt dat ze wielerclubs niet viseert. Ze komt bij de wielertoeristen terecht na onderscheppingen door de douane. (Belga/TV)

Onze partners