Nu al zeker: Defensie investeert tot 2030 9,4 miljard euro

20/10/16 om 13:02 - Bijgewerkt om 13:03

De federale ministerraad heeft donderdag het wetsontwerp goedgekeurd dat 9,4 miljard euro aan investeringen bij Defensie tegen 2030 vastlegt. De komende regeringen kunnen daar niets meer aan veranderen, wat de eerste keer is voor investering in het leger.

Nu al zeker: Defensie investeert tot 2030 9,4 miljard euro

Belgisch F-16-gevechtsvliegtuig © Belga

De strategische visie werd al in juni goedgekeurd, maar nu wordt die ook in een ontwerp van programmatiewet gegoten. De volgende regeringen zullen het investeringspad dus verplicht moeten volgen. Dat is een première voor Defensie.

'Deze militaire programmatiewet zal stabiliteit en voorspelbaarheid scheppen', voorspelt Defensie. De investeringen voor de komende jaren belopen in totaal 9,2 miljard euro. Voor deze legislatuur werd daarnaast al 200 miljoen aan investeringen vastgelegd, wat het totaal op 9,4 miljard euro brengt. Dat is 1,3% van het bruto binnenlands product (bbp) van België.

Het gaat onder meer om de aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen ter vervanging van de verouderde F-16's, twee nieuwe fregatten, zes mijnenjagers en zes - vooralsnog onbewapende - drones. De luchtmacht krijgt ook een tankvliegtuig.

'De komende weken en maanden zullen we de verschillende aanbestedingsprocedures opstarten om de beslissingen van de regering te concretiseren in contracten', zegt Defensieminister Steven Vandeput. 'Ondertussen proberen we onze structuren en processen nog verder te stroomlijnen, zullen we jonge mensen blijven werven en blijven we solidair met onze partners in operaties.' (BELGA/JVL)

Lees meer over:

Onze partners