Nota Di Rupo: verscheurende keuze voor Bart De Wever

N-VA-voorzitter Bart De Wever laat om 14 uur weten of hij verder wil onderhandelen over de vorming van een regering. Het is opnieuw D-day voor formateur Elio Di Rupo.

Vanavond weten we of ons land 13 maanden na de verkiezingen zicht heeft op een regeerakkoord. Alle partijen moeten aan formateur Elio Di Rupo laten weten of ze willen deelnemen aan onderhandelingen op basis van zijn nota. Het is daarbij vooral uitkijken naar het antwoord van Bart De Wever. De N-VA schept om 14 uur vanmiddag duidelijkheid. Dit is wat de partijen (zullen) doen.
1. N-VA: verscheurende keuze voor Bart De Wever
De regeringsonderhandelingen staan of vallen vandaag met het antwoord van Bart De Wever. Formateur Elio Di Rupo heeft de afgelopen dagen herhaaldelijk laten weten dat hij geen regering wil vormen zonder N-VA. Als De Wever nee zegt, dan houdt het op. Dat is althans zijn officiële standpunt.

Het wordt alleszins een verscheurende keuze voor Bart De Wever. Het communautaire luik in de nota Di Rupo biedt minder dan de tekst van voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte waartegen de N-VA al nee zei. De Vlaams-nationalistische achterban van De Wever is ervan overtuigd dat de bevoegdheidsoverdachten en de fisale autonomie niet tot de staatshervorming leiden die ze al van in het begin van de onderhandelingen voor ogen hebben.

Bart De Wever was gisteren ziek, maar pleegde druk telefonisch overleg met de kopstukken van zijn partij. Daaruit bleek dat ook het sociaal-economisch luik niet voldoende is voor N-VA.

Langs de andere kant wil de N-VA kost wat kost vermijden dat het de zwarte piet toegespeeld krijgt voor het mislukken van de onderhandelingen. De Wever zegt al maanden dat nieuwe verkiezingen voor hem geen optie zijn, dat de onderhandelingen niet over de zomer getild kunnen worden en dat er voor hem snel een akkoord moet komen.

Het antwoord van N-VA wordt pas vanavond verwacht.

2. CD&V: zeer voorzichtige opstelling
De CD&V heeft aangekondigd dat ze deze namiddag al een antwoord geeft op de formateursnota van Di Rupo. Volgens waarnemers helt de partij over naar een ‘ja’. Toch heeft CD&V veel bezwaren. De partij kan zich moeilijk vinden in de financieringswet, de extra budgettaire inspanningen voor de gewesten en de gemeenschappen en is niet laaiend enthousiast over de versoepelde taalwetgeving in Brussel. Kopstukken Kris Peeters, Yves Leterme, Wouter Beke en Steven Vanackere hebben het moeilijk met het feit dat Di Rupo de Vlamingen harder treft dan de Walen bij het sparen en beleggen.

Ondanks de vele inhoudelijk bezwaren is de CD&V ervoor beducht om de nota van Di Rupo openlijk af te schieten. De partij zit nog met een kater nadat ze bakken kritiek over zich kreeg toen ze in januari de nota Vande Lanotte afkraakte. De semantische discussie die zich toen ontspon over het verschil tussen een ‘ja’ en een ‘ja maar’ maakt dat CD&V zich dit keer zeer voorzichtig zal opstellen.

Voormalig koninklijk onderhandelaar Wouter Beke zal in de nota Di Rupo ook delen van zijn eigen nota naar voor schuiven.

3. Open VLD: ja, maar graag minder belastingenDe Open VLD heeft gisteren al ‘ja’ gezegd tegen Di Rupo. Partijvoorzitter Alexander De Croo wil verder onderhandelen op basis van de formateursnota maar hij wil bijsturingen. De Croo vindt dat Di Rupo zich teveel focust op extra inkomsten (nieuwe belastingen) en te weinig op een vermindering van de uitgaven, zoals dat wordt gevraagd door Europa.

De Vlaamse liberalen kunnen zich wel vinden in het voorstel over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. ‘Dit is een veel beter voorstel dan dat wat een jaar geleden op tafel lag,’ zegt de Croo. Hiermee kunnen we het probleem definitief naar de eeuwige jachtvelden sturen.’

4. sp.a: antwoord in de late namiddag
De sp.a heeft zich de afgelopen dagen erg bescheiden opgesteld en niets van zich laten horen. De partij geeft in de late namiddag antwoord aan de formateur. De Vlaamse socialisten zullen naar verwachting positief antwoorden op de nota en hier en daar een bijsturing vragen.

5. Groen! heeft vanavond pas partijraad
Groen! heeft pas vanavond een bijeenkomst van de partijraad. Wanneer die zich over de nota heeft gebogen, zal voorzitter Wouter Van Besien bij de laatsten zijn om formateur Di Rupo te laten weten of ze zijn tekst een basis vinden om verder te onderhandelen.

6. MR en FDF: Ja
De Franstalige Liberalen waren de eerste om volmondig ‘ja’ te zeggen tegen Di Rupo. MR-voorzitter Charles Michel maakte duidelijk dat niet alleen de MR, maar ook het FDF mee in het bad wil. Voor Michel is de nota van Di Rupo een goede basis om onderhandelingen op te starten, maar dat wil nog niet zeggen dat zijn partij het eens is met alles wat in de tekst staat. Voor Di Rupo wordt een eventuele deelname van de MR een lastige zaak omdat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde met het FDF aan tafel zo goed als onmogelijk is.

7. De andere Franstalige partijen
De PS, CDH en Ecolo maken in de loop van de dag hun standpunt bekend. Over deze drie partijen maakt formateur Di Rupo zich het minste zorgen. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content