Nota Di Rupo is "onaanvaardbaar" voor Vlaams Belang

04/07/11 om 20:53 - Bijgewerkt om 20:53

Het Vlaams Belang zit niet mee aan de onderhandelingstafel maar heeft als enige Vlaamse partij wel al haar antwoord klaar op de nota Di Rupo: "Onaanvaardbaar".

Nota Di Rupo is "onaanvaardbaar" voor Vlaams Belang

© Belga

Het Vlaams Belang - dat niet mee aan de onderhandelingstafel zit - is maandagavond de enige Vlaamse partij die al wil reageren op de formateursnota van Elio Di Rupo. Op alle andere hoofdkwartieren blijven telefoontjes onbeantwoord of luidt het dat de partijtop "de lange nota eerst grondig wil bestuderen". Voor Vlaams Belang is het werkstuk alvast onaanvaardbaar.

Geen commentaar

"Geen commentaar" lijkt meer dan ooit het ordewoord aan Vlaamse kant. Iedereen kijkt de kat uit de boom. "We gaan de nota eerst inhoudelijk bestuderen, dan politiek delibereren en dan eventueel communiceren", klinkt het bij N-VA. SP.A vraagt zelfs geduld tot donderdag 12 uur, wanneer een partijbureau gepland staat. De radiostilte staat in schril contrast met de stroom van uitlatingen ten tijde van de nota's van N-VA-voorzitter Bart De Wever en SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte. Hun teksten waren al afgeschoten nog voor ze goed en wel op tafel lagen.

Vlaams Belang

De enige partij die haar oordeel wel al klaar heeft, is de partij die niet mee aan tafel mocht. Voor Vlaams Belang staat nu al vast dat de staatshervorming die Di Rupo voorstelt, blijft steken in wat "bric-à-brac", waarvoor de Vlamingen in de rand en in Brussel moeten opdraaien. Zo hekelt Vlaamse Belang dat de zes faciliteitengemeenten "meer dan ooit Brusselse gemeenten" worden, aangezien ze deel uitmaken van de Brusselse kieskring. De partij pikt ook niet dat de omzendbrief-Peeters over de toepassing van de faciliteiten "in de vuilbak gaat", de Vlaamse impact op de benoeming van de burgemeesters wordt "uitgehold" en Brussel een "blanco cheque" krijgt. Het gebrek aan fiscale autonomie maakt tot slot dat "het consumptiefederalisme nog steeds overeind blijft", besluit de partij. (Belga/INM)

Onze partners