'Nota Di Rupo is nauwkeurig en evenwichtig document' (Karl-Heinz Lambertz)

06/07/11 om 17:30 - Bijgewerkt om 17:30

Voor Karl-Heinz Lambertz, minister-president van de Duitstalige gemeenschap is de nota van formateur Di Rupo een evenwichtig basisdocument.

'Nota Di Rupo is nauwkeurig en evenwichtig document' (Karl-Heinz Lambertz)

© Belga

Voor Karl-Heinz Lambertz, minister-president van de Duitse gemeenschap is de nota van Elio Di Rupo een nauwkeurig en evenwichtig document dat de basis kan vormen voor regeringsonderhandelingen. Lambert zei tegen het nieuwsagentschap Belga tevreden te zijn over de tekst.

In de nota wordt aangekondigd dat de Duitstalige gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest constitutieve autonomie krijgen. De Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en het Waals Gewest kunnen vandaag hun instellingen gedeeltelijk zelf regelen, wat betreft de verkiezing, samenstelling en werking van hun parlement en de samenstelling en werking van hun regering. De Duitstalige gemeenschap en het Brussels gewest hebben die bevoegdheid nu nog niet.

Een België met vier

"Dit is een belangrijke, maar niet de definitieve, stap naar een België met vier waarvoor wij pleiten", zegt Karl-Heinz Lambertz. De nota voorziet ook in meer homogene bevoegdheden, waardoor vooral de gewesten versterkt worden. Lambertz is verheugd dat de huidige bevoegdheden van de Duitstalige gemeenschap behouden blijven en "dat we ontegensprekelijk evolueren naar een uitbreiding van de bevoegdheden van de Duitstalige gemeenschap". (Belga/INM)

Onze partners