'Nota Di Rupo drijft België recht naar de afgrond' (Alexander De Croo)

10/10/11 om 18:13 - Bijgewerkt om 18:13

Als de nota van formateur Elio Di Rupo sociaal-economisch wordt uitgevoerd, dan is de economie over vijf jaar kapot. Dat zegt Open Vld-voorzitter Alexander De Croo.

'Nota Di Rupo drijft België recht naar de afgrond' (Alexander De Croo)

© Belga

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo herhaalt in een interview met het weekblad Humo dat zijn partij geen deel zal uitmaken van een regering die de aanbevelingen van de Europese commissie niet uitvoert of van een regering met meer partijen dan nodig.

De Croo haalt zwaar uit naar de sociaal-economische nota van formateur Di Rupo en geeft ook meer dan één sneer aan het adres van de N-VA.

De Croo: 'Europese aanbevelingen zijn niet vrijblijvend'

De voorzitter van Open VLD herhaalt de richting die Europa voor ons land dicteert: er moet bespaard worden op de uitgaven, er moeten meer mensen aan de slag en die moeten langer werken. "Dat zijn geen vrijblijvende aanbevelingen. Voor ons is het zeer duidelijk. Wij stappen niet in een regering die de Europese aanbevelingen naast zich neerlegt", aldus De Croo.

De Croo: 'Als je de nota van formateur Di Rupo sociaal-economisch uitvoert, gaat dit land recht naar de afgrond.'

Volgens de liberale voorzitter weet de PS "dat je geen 20 miljard euro besparingen kan realiseren door alleen maar nieuwe belastingen in te voeren". Als je de nota van formateur Di Rupo sociaal-economisch uitvoert, "gaat dit land recht naar de afgrond", klinkt het.

De Croo: 'Als we N-VA waren gevolgd, was de chaos compleet'

Opmerkelijk is dat hij die tekst omschrijft als de nota "die straks de openingszet is van de PS". Maar, hij mag het dan wel niet eens zijn met de nota, "ik wil er tenminste voor vechten om daar iets aan te doen. Als we de N-VA waren gevolgd, was er nu geen splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, geen staatshervorming en geen financieringswet. Dan was de chaos compleet".

De Croo: 'N-VA maakt Vlaamse meerderheid onmogelijk'

Hij herhaalt nog eens niet in een regering te gaan zitten met meer partijen dan nodig. "Zes partijen is voldoende", aldus De Croo. "Als ik moet kiezen tussen een linkse belastingregering of een stabiele hervormingsregering die twee Vlaamse zetels tekort komt, is mijn keuze snel gemaakt." Hij herhaalt nog eens dat voor hem N-VA die Vlaamse meerderheid onmogelijk maakt. (Belga/EE) Volg Knack op Twitter

Onze partners