Nota De Wever uitgelekt: ’10 principes waarop federale regering op poten kan worden gezet’

Bart De Wever © belga
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Institutionele hervormingen zijn niet aan de orde de komende legislatuur’, schreef informateur Bart De Wever in de nota die hij liet afleveren aan MR, CDH en CD&V.

Het werkstuk van 20 bladzijden dat de informateur Bart De Wever ‘per drager’ heeft laten afleveren aan MR, CDH en CD&V begint volgens L’Echo met een brief aan koning Filip waarin De Wever opsomt met wie hij de laatste weken contact had.

Daarna volgen volgens de Franstalige krant tien pagina’s waarin De Wever de sociaaleconomische toestand van het land beschrijft aan de hand van studies van de Nationale Bank en de Europese Commissies. Bijzondere aandacht gaat naar de fiscale druk en de schuld. Wat L’Echo opviel was één zinnetje over de index: ‘de toekomstige regering zal het mechanisme van de index op dezelfde manier en met dezelfde logica bestuderen als de huidige regering’. Er zou dus niet geraakt worden aan de automatische indexering.

Verder laat de informateur ontvallen dat institutionele hervormingen niet aan de orde zijn tijdens de komende legislatuur.

Het belangrijkste en laatste onderdeel van de nota is getiteld ‘Principes waarop een federale regering op poten kan worden gezet’. Dan volgen 10 punten: Werkloosheid, koopkracht, competitiviteit, klimaat- en energiebeleid, de sociale zekerheid, de strijd tegen armoede, de begroting, veiligheid, samen leven en efficiënt bestuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content