Nordine Amrani schoot zichzelf dood

14/12/11 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

Nordine Amrani, de dader van de dodelijke schietpartij in Luik, schoot zichzelf dood nadat hij drie granaten had gegooid en het vuur had geopend op de Place Saint-Lambert.

Nordine Amrani, de dader van de dodelijke schietpartij in Luik, schoot zichzelf dood nadat hij drie granaten had gegooid en het vuur had geopend op de Place Saint-Lambert. Dat heeft de procureur des Konings van Luik, Danièle Reynders, gezegd op een persconferentie. De aanslag kostte aan vier mensen, Amrani inbegrepen, het leven en niet aan vijf zoals eerder was gezegd.

De 75-jarige vrouw die eerder als dodelijk slachtoffer werd meegeteld, blijkt toch niet overleden te zijn, aldus Reynders. De vrouw is wel klinisch dood.

Kogel door hoofd

Er bestond aanvankelijk nog twijfel over de doodsoorzaak van Amrani. Volgens enkele ooggetuigen schoot hij zichzelf dood, maar er werd ook gewag gemaakt van een onbedoelde granaatontploffing. Volgens het rapport van de wetsdokter bracht de dader zichzelf echter om het leven met een kogel door het hoofd.

Motief onbekend

De gerechtelijke instanties weten niets meer over het motief van Amrani. Volgens Reynders liet hij geen enkel bericht na voor hij tot zijn gruweldaad overging.

Lijk van vrouw in loods Amrani

Ze bevestigde ook dat het lichaam van een vrouw werd ontdekt in een loods van Amrani in Luik. De vrouw van 45 werd dinsdagochtend gedood met een kogel in het hoofd. Verder werden in de loods ook zware wapens en munitie aangetroffen.

Nog vijf mensen in levensgevaar

Vijf mensen die gewond raakten, zijn er nog steeds zeer erg aan toe, zei minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) op de RTBF-radio. Behalve de dader zelf lieten vier mensen, onder wie een baby van 17 maanden, het leven.

Milquet zegt voorlopig enkel te weten dat de dader bij de politie verwacht werd in verband met zedenfeiten. Amrani had een gerechtelijk verleden en was vrij onder voorwaarden. "Het kan zijn dat hij schrik had om terug naar de gevangenis te moeten", aldus de minister.

Volgens Milquet bekijkt haar collega van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) het dossier rond de voorlopige invrijheidstelling van de dader.

Politiek antwoord

Het kernkabinet komt bijeen en daar zal over Luik gesproken worden. "We zullen nagaan welk politiek antwoord wij nog kunnen geven, naast wat in het regeerakkoord is afgesproken". De minister doelt op beslissingen over de strafduur en over de prioriteit die gegeven wordt aan de strijd tegen de handel in illegale wapens.

Mogelijk beslist de regering ook om een dag van nationale rouw af te kondigen. (Belga/SD)

Onze partners