Nordine Amrani had nooit vrij mogen komen

© Belga

Nordine Amrani, de dader van de dodelijke aanslag in Luik, is op 5 oktober 2010 vrijgelaten ondanks negatieve adviezen van parket en gevangenisdirectie.

Nordine Amrani, de dader van de aanslag in Luik, is op 5 oktober 2010 vrijgelaten ondanks negatieve adviezen van parket en gevangenisdirectie.Zowel het Brusselse parket als de directie van de gevangenis in Andenne gaven een negatief advies voor de vrijlating van Nordine Amrani. Ze vonden dat hij een gevaar was voor de maatschappij en achtten het risico op herhaling van criminele feiten te groot.

De strafuitvoeringsrechtbank bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel liet Amrani in hoofdzaak vrij op basis van de resultaten van psycho-sociaal onderzoek in de gevangenis van Marneffe. Een rapport uit mei 2010 concludeerde dat Amrani geen groot risico op recidive toonde.

Elektronische enkelband

Het parket en de gevangenisdirectie van Andenne adviseerden nochtans negatief voor zijn vrijlating. Ze vonden het toen te vroeg om Amrani vrij te laten, en pleitten voor een elektronische enkelband. Volgens het parket was er wél gevaar op recidive en ontbrak een concreet toekomstplan.

Volgens de Luikse procureur des konings Danièle Reynders oordeelde het parket dat het geen verstandige beslissing was om de man vrij te laten, gelet op zijn vele veroordelingen.

Negatief adviesJean-François Dister, advocaat van Amrani, zegt dat het parket niet langer tegen de voorwaardelijke vrijlating was op de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank in september. “In juni 2010 adviseerden het parket en de directie van de gevangenis van Andenne, waar Amrani toen gevangen zat, inderdaad schriftelijk negatief. Maar allebei hielden ze de deur op een kier, voor het geval er nieuwe elementen zouden toegevoegd worden aan het dossier, wetende dat de zitting pas in september zou plaatsvinden.”

Nieuw psychologisch onderzoek

De advocaat van Amrani verduidelijkte nadien waar Amrani zou gaan werken en wonen. Hij was intussen overgeplaatst naar de gevangenis van Marneffe. Daar werd een nieuwe psychologisch onderzoek gedaan en dat concludeerde, in tegenstelling tot de eerdere onderzoeken, dat de kans op recidive klein was.

“Het parket werd daardoor ongetwijfeld gerustgesteld, want op de zitting veranderde het zijn advies – weliswaar mondeling – en was het niet langer tegen de vrijlating. De gevangenisdirectie op zijn beurt was negatief voor de voorwaardelijke vrijlating, maar positief voor elektronisch toezicht.”

Wapens

Op het ogenblik dat Nordine Amrani op het Place Saint Lambert in Luik een bloedbad aanrichtte, genoot hij van een voorwaardelijke invrijheidstelling. Geen enkele voorwaarde voor die invrijheidsstelling had betrekking op het bezit van wapens. Dat schrijven Aline Bauwens en Sonja Snacken, criminologen van de VUB, die het dossier konden inkijken, in een opiniestuk in De Morgen.

Zij concluderen dat er alvast niets mis is gegaan bij de opvolging van Amrani tijdens zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling. Hij is 17 keer op bezoek geweest bij zijn jusititieassistent.

Amrani kocht zo goed als zeker tijdens zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling de oorlogswapens waarmee hij de dodelijke aanslag in Luik pleegde. ‘Geen enkele voorwaarde had betrekking op wapenbezit of wapenhandel en kon dus ook niet door de justitieassistent gecontroleerd worden,’ zeggen de criminologen in De Morgen.(INM/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content