Nooit eerder zoveel vrouwelijke lijsttrekkers

28/01/14 om 06:52 - Bijgewerkt om 06:52

Nooit eerder stonden er zoveel vrouwen bovenaan kieslijsten. 30 procent van de lijsten wordt op 25 mei 2014 getrokken door een vrouw.

Nooit eerder zoveel vrouwelijke lijsttrekkers

Caroline Gennez (SP.A) trekt de lijst voor het Vlaams parlement © BELGA

De verkiezingen van 2014 zullen de "vrouwelijkste ooit" zijn. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Op 25 mei wordt 30 procent van de lijsten getrokken door een vrouw, in 2010 was dat nog 24,5 procent, zo blijkt uit een analyse van de krant.

"Uit een eerste analyse van de namen kunnen we concluderen dat de vervrouwelijking zich gestaag, maar traag doorzet", klinkt het. Op 72 lijsttrekkers zijn er straks 22 vrouwen, goed voor een verhouding van 30 procent. Dat is nog steeds een minderheid, maar wel een record.

Bij de federale verkiezingen van 2010 stond de teller nog maar op 24,5 procent, bij de Vlaamse en Europese verkiezingen van 2009 op 23,4.

SP.A is vrouwelijkst

SP.A is met zes mannelijke en zes vrouwelijke lijsttrekkers de vrouwelijkste partij. Onderaan staat N-VA, met enkel Liesbeth Homans als kopvrouw.

De kranten wijzen er nog op dat er bij SP.A en N-VA nog wat vraagtekens zijn over wie lijsttrekker wordt. De Kamerlijsten in Brussel werden niet meegeteld in het onderzoek. Deze raken moeizaam ingevuld, omdat alle kandidaten daar per definitief onverkiesbaar geworden zijn sinds de splitsing van BHV. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners