Noodweer: buitenring onder water in Wemmel, metrolijn onderbroken in Brussel

© Twitter

Noodweer zorgt donderdagavond voor overstromingen op de Brusselse buitenring ter hoogte van Wemmel. Auto’s moeten een halfuur aanschuiven. In Brussel is metrolijn 6 plaatselijk onderbroken. Ook Limburg werd zwaar getroffen. In Sint-Truiden werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Ter hoogte van Wemmel staat één van de rijstroken van de buitenring volgens de hulpdiensten volledig onder water. Andere rijstroken hebben ook te kampen met lichtere wateroverlast. De riolen konden het vele regenwater van een onweer niet slikken.

Niet alleen de ring heeft het te verduren. De brandweerzone Vlaams-Brabant-West kreeg donderdagavond een 130-tal oproepen tijdens en na het zware onweer. Die kwamen vooral uit de regio Dilbeek, Grimbergen, Strombeek-Bever en Wemmel, waar straten, kelders en woningen onderliepen.

“De eerste oproepen liepen binnen vanaf 20.00 uur, met een piek tussen 20.30 uur en 21.00 uur”, aldus de brandweer.

Metrolijn 6

Ook door wateroverlast is het metroverkeer in Brussel op lijn 6 onderbroken tussen de stations Simonis en Koning Boudewijn. Er zijn vervangbussen ingelegd.

“De sporen staan onder water tussen Stuyvenbergh en Bockstael, daarom hebben we het verkeer op lijn 6 onderbroken tussen Simonis en Koning Boudewijn”, bevestigde MIVB-woordvoerster An Van Hamme rond 22 uur.

Limburg

Ook in Limburg was er overlast. Rond 20 uur vielen er in de regio van Lommel dikke hagelbollen met een diameter van enkele centimeters. Vervolgens trok het noodweer verder door de provincie. De verbindingslaan tussen Diepenbeek en Kortessem raakte bezaaid met omgeknakte bomen door de felle windstoten. Straten kwamen in een mum van tijd blank te staan door de overvloedige regenval. Ook Zuid-Limburg kreeg zijn deel van de overlast.

Onder meer in Wellen veroorzaakten de onweersbuien ernstige schade. Trampolines werden weggeblazen en bomen kwamen op de wegen terecht. De Vloeiherkstraat, de Daalstraat, de Russeltstraat en de Herenstraat liepen onder. Heel veel daken liepen schade op.

De hulpdiensten werden overstelpt met telefoontjes van bewoners, die met overlast te maken kregen.

Rampenplan in Sint-Truiden

In Sint-Truiden heeft burgemeester Veerle Heeren (CD&V) het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. “Onweer met zware rukwinden en hagel heeft Sint-Truiden geteisterd. Het gaat om omgewaaide bomen, weggewaaide daken en enkele ondergelopen kelders. Op verschillende plaatsen raakten bovenleidingen van de elektriciteit beschadigd. Het gemeentelijk rampenplan is van kracht”, aldus Heeren.

Het crisiscomité coördineert de hulpverlening vanuit het noodlokaal bij de brandweer. De brandweer is bereikbaar via de 100-centrale of via het nummer 011-70 18 40. De lokale politie van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken lanceerde een oproep aan de mensen, die op straat kabels of andere obstakels opmerken. De politie vraagt deze te laten liggen omwille van de eigen veiligheid.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content