Nog te gevaarlijk om te schaatsen

© Belga

Wie dit weekend zijn schaatsen van onder het stof heeft gehaald, zal nog even moeten wachten. Op veel plaatsen is het nog niet veilig om te schaatsten.

Het vriest al even en volgens de voorspellingen kan dat nog enkele dagen blijven duren. Dat brengt sommige mensen al aan het dromen van schaatspret. Maar wie dit weekend zijn schaatsen van onder het stof heeft gehaald, zal nog even moeten wachten. Op veel plaatsen is het nog niet veilig om te schaatsten.

Om veilig te schaatsten moet het ijs 10 of 11 cm dik zijn en dat is op veel plaatsen nog niet het geval. Enkel op de fonteinvijver in het bloemenpark van het provinciaal domein Puyenbroek in Wachtebeke kwamen schaatsliefhebbers even aan hun trekken. Het bassin werd gevuld met 30 cm water, maar door scheurtjes in het ijs werden de schaatsers van het ijs gehaald en is de vijver afgesloten.

Zelfgemaakte sproeiwagen
Ook op de Vaartweg in de Oost-Vlaamse palinggemeente Sint-Laureins kan geschaatst worden. De artificiële straatpiste is 200 meter lang en drie meter breed, het ijs is er 8 millimeter en in perfecte staat. Georges Campe bevloeide sinds dinsdagavond met een zelfgemaakte sproeiwagen de Vaartweg. Het initiatief kreeg toelating van het stadsbestuur en de lokale politie. De straat, waar slechts één woning staat, is afgesloten voor het verkeer. Schaatsen in de Vaartweg is gratis, de opbrengsten van een drankstalletje moet Campe uit de kosten helpen.

Op de Kraenepoel in Aalter, traditioneel één van de eerste plaatsen waar geschaatst wordt, wacht het stadsbestuur nog af vooraleer toelating te geven.

Schaatsen schaadt fauna en flora
In de natuurgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos is geen enkele plaats veilig genoeg om op te schaatsen, glijden of sleeën. Dit toch doen, is levensgevaarlijk. Indien dit in de loop van volgende week verandert, zal Natuur en Bos hierover communiceren en op de website (www.natuurenbos.be) de beschikbare gebieden vermelden. Voorlopig kunnen amateurs van de winter dit weekend in de natuurgebieden alleen wandelen, fietsen of paardrijden.

Voor de fauna en flora is een volkstoeloop op natuurijs overigens een slechte zaak. Vissen, padden en kikkers worden wakker door het geluid en verbruiken in het ijskoude water te veel energie. Vissen zwemmen naar boven om meer zuurstof te happen, maar vriezen daar vast aan het ijs. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content