Nog nooit zoveel pleegkinderen en pleeggasten in Vlaamse gezinnen

18/11/15 om 12:30 - Bijgewerkt om 12:29

Op dit moment vinden 5.860 pleegkinderen en pleeggasten een nieuwe thuis in een pleeggezin. Dat is een stijging van tien procent ten opzichte van vorig jaar.

Nog nooit zoveel pleegkinderen en pleeggasten in Vlaamse gezinnen

baby © iStock

Nog nooit werden zoveel kwetsbare kinderen, jongeren en volwassenen opgevangen in een pleeggezin, meldt Pleegzorg Vlaanderen.

Vorig jaar stond de teller op 5.344 pleegzorgsituaties. "We merken dat pleegzorg steeds verder groeit, want ook vorig jaar groeide het aantal met 8 procent ten opzichte van 2013. Toen was het aantal pleegkinderen en pleeggasten 4.944", zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen. "Een positieve evolutie, al blijven we ook realistisch. De opvang van een kind in je gezin is een intens engagement. Je hele gezin moet die nieuwe situatie eigen worden en ook een kind draagt vaak een rugzakje met zich mee. Samen omgaan met die nieuwe dynamiek is een echte uitdaging."

Verklaring

Een grotere instroom aan nieuwe pleeggezinnen vormt een verklaring voor het stijgende belang van pleegzorg. "Sinds begin dit jaar doorliepen 215 gezinnen het voorbereidingstraject om pleegouder te worden", zegt woordvoerder Heselmans. "Dat cijfer strandde in 2014 op 169, waardoor we een toename van 30 pct opmerken. Maar ook de komende maanden zullen die cijfers niet stilstaan: 236 gezinnen zijn volop bezig met hun vormingstraject of staan te trappelen om eraan te beginnen. Gezinnen die een kind of gezin op de vlucht willen opvangen zijn daar bovendien niet bij meegeteld. Het engagement van Vlamingen voor kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden is alleszins groter dan ooit."

Achter de schermen werkt Pleegzorg Vlaanderen volop aan een juridisch statuut en ouderschapsverlof voor pleegouders. Pleegzorg hoopt dat de federale regering over enkele maanden een beslissing neemt.

Het Paleis huldigt woensdag pleegmama Rosette, die intussen 53 kinderen voor korte of lange tijd in haar gezin opving. (Belga/MVM)

Onze partners