Nog nooit zoveel mensen in de cel

27/12/12 om 06:45 - Bijgewerkt om 06:45

Momenteel zitten 11.855 mensen in de cel, een absoluut record. En dat terwijl in de gevangenissen maar plaats is voor 9.600 gevangenen.

Nog nooit zoveel mensen in de cel

© Belga

Volgens de Gazet van Antwerpen zitten bovendien 2.682 veroordeelden die een celstraf tot drie jaar kregen vandaag gewoon thuis. Degenen met een celstraf van boven de zes maanden komen achteraf wel op een wachtlijst voor elektronisch toezicht terecht.

Advocaat Sven Mary haalt uit naar minister van Justitie Annemie Turtelboom. "Een jaar geleden zei ze dat elke straf uitgevoerd zou worden. Uit deze cijfers blijkt dat we niets zijn opgeschoten."

"De minister blijft bij haar belofte", reageert de woordvoerster van Turtelboom, "maar dat vraagt tijd. We kunnen natuurlijk geen duizenden extra cellen bij toveren. Dit jaar zijn er 250 gevangenisplaatsen bijgekomen. Volgende zomer gaan de nieuwe gevangenissen van Leuze en Beveren open. En we zijn volop bezig met de uitbreiding van het elektronisch toezicht. De wachtlijsten daarvoor zijn al gehalveerd en zullen eind 2013 volledig weggewerkt zijn." (Belga/TE)

Onze partners