Nog nooit zoveel groene verkozenen in gemeenteraden

15/10/12 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

Wouter Van Besien, nationaal voorzitter van Groen, is uitermate tevreden met het resultaat van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Het aantal verkozenen gaat van 226 naar 307, dat is een record".

Groen is nu vertegenwoordigd in 158 steden en gemeenten, vijftien meer dan in 2006. Vooral in de centrumsteden is het verkiezingsresultaat opvallend: daar ging de partij van 28 naar 51 raadsleden.

Volgens Van Besien gaat het voor een stuk om proteststemmen. "Maar dan wel constructieve proteststemmen. Veel mensen hebben even genoeg van de traditionele partijen en wij hebben ons met succes geprofileerd als een positief alternatief".

Twee groene burgemeesters

Groen is voorlopig zeker van twee burgemeesters, André Van de Vijver in Zwijndrecht en Jos Stassen in Kruibeke. "Voorlopig hebben we geen uitzicht op een derde", zegt Van Besien. "In Mortsel hebben we de sjerp verloren, hoewel we vier zetels beter doen dan in 2006. We zijn er het slachtoffer geworden van een groepering van de rechtse stemmen".

Van Besien nuanceert voorts de bereidheid van Groen om met Bart De Wever in zee te gaan. "Het water is heel diep". "We zijn bereid om met elke democratische partij te praten, maar ik heb nog geen gemeenschappelijke grond gevonden in onze programma's", besluit hij. (Belga/TE)

Onze partners