'Nog nooit kreeg een partij zoveel subsidie als de N-VA nu'

17/12/14 om 04:52 - Bijgewerkt om 07:26

Nog nooit kreeg een Belgische politieke partij zo veel overheidssubsidies als N-VA vandaag. De kloof met de andere partijen wordt gigantisch. Dat blijkt uit een studie van twee politicologen van de KU Leuven, Bart Maddens en Jef Smulders.

'Nog nooit kreeg een partij zoveel subsidie als de N-VA nu'

© Belga

De Morgen bericht over hun onderzoek.

Professor Bart Maddens en onderzoeker Jef Smulders houden de partijfinanciering tegen het licht. N-VA zag in 2014 de jaarlijkse dotatie stijgen met 4,2 miljoen euro, naar 12,3 miljoen, een recordbedrag voor een Belgische politieke partij. De meeste andere partijen bleven min of meer status quo omdat het bedrag van de totale subsidies naar 60,8 miljoen euro ging, een stijging van ruim vier miljoen euro tegenover het jaar voordien.

Op naar 43 miljoen

Echt interessant wordt het als je kijkt naar het opgebouwde vermogen. Uit de cijfers blijkt dat het eigen vermogen van N-VA in drie jaar meer dan verdubbelde: van 8,45 miljoen in 2010 naar 18,39 miljoen in 2013. Daarmee stond de partij op de tweede plaats, achter de PS.

De andere partijen bleven de voorbije jaren opnieuw ongeveer stabiel. Tegen 2019 zou de N-VA over een oorlogskas van 43 miljoen euro beschikken.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners