Nog maximaal 160 militairen op straat

25/06/15 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:31

Het aantal militairen dat wordt ingeschakeld voor bewakingsopdrachten aan openbare gebouwen zal de komende periode stelselmatig dalen van maximaal 210 naar 160.

Nog maximaal 160 militairen op straat

Militairen en politieagent in Antwerpen BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK © BELGA

Aanleiding is een nieuwe dreigingsanalyse van het OCAD, dat het niveau voor een aantal sites verlaagde van 3 naar 2.

Na de antiterreuroperatie in Verviers en de invoering van dreigingsniveau 3 voor het hele land, besliste de regering militairen in te schakelen voor bewakingsopdrachten ter ondersteuning van de politie. Toen ging het om maximaal 300 soldaten. Ondertussen werd dat aantal teruggeschroefd tot 210 militairen. Enkele dagen geleden verlaagde het orgaan dat het dreigingsniveau analyseert (OCAD) het niveau opnieuw voor een aantal plaatsen. Zo geldt voor de federale overheidsdiensten, de Europese sites en de kabinetten - dat van de premier uitgezonderd - een dreigingsniveau 2, legde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon uit na afloop van de ministerraad. Daardoor kan opnieuw een zestigtal militairen 'terug naar de kazerne'.

Dat zal evenwel niet van vandaag op morgen gebeuren, omdat met name op de Europese sites het dispositief meteen op nul plaatsen, te drastisch zou kunnen zijn, aldus Jambon. Daarom wordt met de Europese instanties overlegd hoe de bewaking in de toekomst beter kan worden gegarandeerd. Intussen zal naar schatting een twintigtal soldaten op de Europese sites aanwezig blijven. In eerste instantie daalt het aantal militairen dus naar 180, om nadien stelselmatig verder af te nemen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners