Nog hoop op benoeming politiechef Catherine De Bolle

31/01/12 om 16:11 - Bijgewerkt om 16:11

Hoge politieambtenaren hopen de benoeming van Catherine De Bolle tot hoofd van de Federale Politie alsnog te kunnen redden.

Vorige vrijdag besliste de regering de benoeming van Catherine De Bolle als eerste vrouwelijke commissaris-generaal van de Federale Politie uit te stellen. Er loopt immers een klacht bij de Raad van State uit hoofde van hoofdcommissaris Michel Brasseur. Brasseur, die zelf afviel in de eerste ronde, klaagt een vergetelheid aan in een verslag van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie (VCLP). Die moest voor de vijfkoppige jury drie namen van korpschefs voordragen bij de regering. Volgens de voorzitter van de VCLP, Dirk Van Nuffel, kwam de algemene vergadering daarover wel degelijk bijeen, maar het agendapunt werd niet genotuleerd.

Omdat verschillende toplui van de federale politie het onaanvaardbaar vinden dat de selectieprocedure op basis daarvan zou moeten worden overgedaan, worden momenteel verklaringen onder ede verzameld over het overleg bij de VCLP.

Binnen de politie weerklinkt ondertussen steeds luider de roep om een grondige hervorming van het mammoetstatuut. Het ingewikkelde statuut met tal van formele voorwaarden is niet werkbaar en biedt iedereen die het nodig acht de mogelijkheid om bij benoemingen steeds weer naar de Raad van State te trekken.

Daarnaast rijzen ook veel vragen over de mentaliteit bij de top van de Federale Politie. Als men de reputatie van de politie wil verbeteren, zullen de hoogste ambtenaren hun attitudes dringend moeten bijsturen, zo is ter horen. (IVD)

Onze partners