Nog genoeg studentenjobs, maar hoe vind je er een?

05/07/12 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:41

Er zouden dit jaar veel minder studentenjobs zijn. Maar klopt dat wel? En wat zijn eigenlijk de populairste studentenjobs? Knack.be lijst enkele tips op.

Volgens Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij uitzendkantoor Randstad, zijn de mediaberichten veel te voorbarig. "In mei waren er minder vacatures dan een jaar voordien. Meteen concludeerden de media dat er amper studentenjobs waren. Maar tot eind april waren er meer studenten aan het werk dan vorig jaar."

Daarin wordt Denys bijgetreden door VDAB-woordvoerster Anneke Ernon: "Vorig jaar was een heel sterk jaar. Zeker mei 2011 brak alle records. Een terugval na zo'n hoge cijfers is eigenlijk heel logisch." Volgens Denys loopt het niet zo'n vaart als er gezegd en geschreven wordt.

"Het valt natuurlijk niet uit te sluiten dat er geen daling zal zijn, maar als die er zou zijn, is ze vermoedelijk niet zo dramatisch. We moeten afwachten. De vakantie is pas begonnen. Wat er deze of volgende week gebeurt kan een indicatie zijn, maar wij maken pas in de derde week van juli een prognose."

Hij wijst er op dat er onvoorspelbare factoren zijn die een belangrijke invloed kunnen hebben. "Zeker in de horeca speelt het grillige weer een grote rol."

Nochtans liet het staalbedrijf ArcelorMittal onlangs aan 62 studenten weten dat ze toch geen vakantiejob kregen? "Dat klopt. Maar er zijn geen tien dergelijke voorbeelden. Enkele weken geleden deden we een rondvraag bij enkele werkgevers en de meesten gaven aan dat er een status quo is ten opzichte van vorig jaar. De toestand bij ArcelorMittal is dus geen algemene tendens."

Hoe vind ik een vakantiejob?

Er zijn dus nog genoeg vakantiejobs, maar hoe vind je er een? Het formele circuit, via uitzendkantoren en jobsites als VDAB.be en studentatwork.be, helpt je al heel wat vooruit. Daarnaast steek je het best je licht eens op bij familie en vrienden. "De keuze is op dit moment van het jaar minder groot," zegt Ernon, "maar wie zoekt, die vindt. Vroeger was het vijf keer gooien, één keer prijs. Nu heb je misschien pas na tien keer prijs."

Via welke weg vind je het snelst een vakantiejob?

Via familie, valt te lezen in de Studentenstudie 2012 van uitzendkantoor Randstad. Zo vindt 29 procent een job.

Op de tweede plaats staan spontane sollicitaties (20 procent). Enkele cv's bij de hand houden kan dus wonderen doen.

Vrienden en kennissen delen de derde plaats met uitzendkantoren (beide 16 procent). Slechts 7 procent vindt een studentenjob via jobsites.

Naar wie zijn werkgevers het meest op zoek?

De horeca doet traditioneel een beroep op jonge extra werkkrachten tijdens weekends en zomerdagen. Door de weersomstandigheden kan deze sector moeilijk vooruit plannen en dat geeft je de kans om last minute nog een job te vinden als barman of garçon.

"Ook in de zorgsector staan nog veel vacatures open", aldus Frederik Serruys, de regiodirecteur van werkgeversorganisatie Unizo Noord-West-Vlaanderen. "Voor de populaire jobs van strandredder, pretparkmedewerker en in de verkoop heb je nu reeds minder kans. Toch staan nog enkele leuke vacatures online."

Volgens Denys zijn jobs als strandredder goed voor mensen die een leuke job willen. "Maar iemand die veel geld wil verdienen, gaat voor goedbetaalde industriële jobs." Ten slotte haalt Denys nog aan dat je ook een vakantiejob kunt doen die in het verlengde ligt van wat je studeert. "Op die manier doe je ervaring op en verdien je een centje bij." (SVL/JC)

Onze partners