Nog geen Vlaamse beslissing over financieringswet

08/12/10 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

Vrijdag is er nieuw overleg tussen koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte en de voorzitters van N-VA, CD&V, SP.A en Groen!.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft van de Vlaamse partijen nog geen ja of neen gekregen op zijn voorstel van financieringswet. Vande Lanotte liet woensdag weten dat er vrijdag nieuw overleg is met de partijvoorzitters.

Vande Lanotte vergaderde woensdag een vijftal uur met de voorzitters van N-VA, CD&V, SP.A en Groen! over de financieringswet. Hij hoopte een definitief antwoord te krijgen op zijn voorstel, maar de bemiddelaar liet na afloop van de vergadering weten dat er vrijdag nieuw overleg is.

Tijdens de vergadering van woensdag bleek nogmaals dat N-VA-voorzitter Bart De Wever geen groot voorstander is van de techniek die Vande Lanotte voorstelt om de deelstaten fiscale autonomie te geven (via een belastingkrediet). De N-VA verkiest een 'split rate', waarbij de deelstaten ook een eigen tarief in de personenbelasting kunnen bepalen.

Voorts benadrukte men woensdag bij de N-VA dat de uitgelekte mail van Frank Vandenbroucke geen staatszaak is en dat de partij op basis daarvan de onderhandelingen niet gaat opblazen, maar dat het wel heel schadelijk is voor het vertrouwen.

De partij tilt er zwaar aan dat Vandenbroucke de N-VA in zijn mail gelijk geeft, maar aan de onderhandelingstafel en in gesprekken met journalisten altijd de andere klok heeft geluid.

Donderdag technische vergadering

In de loop van donderdagnamiddag is er een technische
werkgroepvergadering van de vier Vlaamse partijen gepland. De technici zullen er zich nog eens buigen 'over de manier waarop fiscale autonomie het best wordt ingevuld". De partijvoorzitters mogen bij die vergadering aanwezig zijn.

In de loop van donderdagmorgen brengt Vande Lanotte de Franstalige partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming (PS, CDH en Ecolo) van de situatie op de hoogte. Vrijdag heeft hij dan weer een ontmoeting met de vier Vlaamse partijvoorzitters.

Onze partners