Nog geen duidelijkheid over vervolg onderhandelingen

29/09/10 om 21:36 - Bijgewerkt om 21:36

De koninklijke bemiddelaars hebben woensdag PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever ontvangen.

De koninklijke bemiddelaars André Flahaut en Danny Pieters hebben donderdag PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever ontvangen.

Zij waren de laatste partijvoorzitters die ze ontvingen in het kader van een nieuwe raadplegingsronde bij de zeven partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming. Eerder zagen ze de voorzitters van Groen!, Ecolo, SP.A, CD&V en CDH.

De ontmoeting met Di Rupo en De Wever leverde geen duidelijkheid op over een agenda voor het vervolg van de onderhandelingen.

In de loop van dinsdag werden de werkzaamheden van de werkgroep over de financierinsgwet opgeschort in afwachting van een tussentijds verslag van de covoorzitters Jean-Claude Marcourt en Jan Jambon voor de bemiddelaars en de voorzitters van de zeven partijen. Wanneer dat verslag wordt overgemaakt, was woensdag nog niet duidelijk.

'Di Rupo en De Wever weer aan zet'

Vlaams parlementslid Koen Van den Heuvel, die deel uitmaakt van de high-levelgroep over de financieringswet, zei woensdag op Villa Politica (Eén) dat hij gematigd optimistisch is over de slaagkans van de onderhandelingen over de staatshervorming.

Hij zei dat er in de werkgroep enkele kleine stapjes vooruit zijn gezet. 'Een aantal zaken zijn uitgeklaard en er is nog ruimte. Zo hebben we de Franstalige partijen kunnen geruststellen dat het niet de bedoeling is om deloyale concurrentie te gaan organiseren', aldus Van den Heuvel.

Maar volgens Van den Heuvel blijft er één groot knelpunt, namelijk of de Franstaligen de personenbelasting aanvaarden als instrument voor een grotere fiscale autonomie.

Volgens hem is het nu aan Di Rupo en De Wever en ook aan de andere partijvoorzitters om een aantal zaken te concretiseren. 'Ik schat de kansen dat er een regering komt op 50-50', aldus Van den Heuvel.

Onze partners