Nog geen duidelijkheid over arrest Operatie Kelk

19/08/10 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:40

Onderzoeksrechter Wim De Troy wil nog altijd niet dat het parket-generaal uitleg geeft over het arrest van de KI.

Het parket-generaal mag van onderzoeksrechter Wim De Troy nog altijd geen informatie geven over het arrest van de kamer van inbeschuldigingstelling over de Operatie Kelk. De advocaat van het aartsbisdom stelt zich vragen over de geldigheid van het onderzoek.

De KI velde vorige week een arrest over de wettigheid van de huiszoekingen die op 24 juni onder leiding van De Troy werden uitgevoerd in het Mechels aartsbisschoppelijk paleis, bij kardinaal Godfried Danneels, in de Sint-Romboutskathedraal en bij de voormalige commissie-Adriaenssens.

De inhoud van het arrest mocht op last van De Troy echter niet worden vrijgegeven, wat tot heel wat onbegrip leidde. Vorige week raakte bekend dat het parket-generaal toch uitleg zou geven over de zaak onder impuls van minister van Justitie Stefaan De Clerck.

Maar donderdag bleek dat het parket-generaal nog altijd niet de toestemming heeft van De Troy om informatie te geven over de inhoud van het arrest.

Advocaat: mogelijk probleem geldigheid onderzoek

In een reactie op de gang van zaken verklaarde Fernand Keuleneer, de advocaat van het aartsbisdom en van kardinaal Danneels, dat er mogelijk een probleem is voor de geldigheid van het onderzoek.

Keuleneer wijst erop dat het parket-generaal donderdag verklaarde dat er niet mocht gecommuniceerd worden over de inhoud van het arrest, maar dat dat intussen wel is gebeurd.

Het parket liet immers weten dat de onderzoeksrechter zijn onderzoek mag voortzetten, mits inachtneming van het arrest van de KI. Volgens Keuleneer had het parket helemaal niet mogen communiceren.

De advocaat benadrukte voorts dat hij de uitvoering van het arrest zal vragen, waardoor de inhoud ervan zal bekend worden.

Onze partners