Nog geen akkoord binnen uitvoeringscomité over financieringswet

17/06/13 om 19:25 - Bijgewerkt om 19:25

Het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming heeft nog geen slotakkoord kunnen plaatsen op de onderhandelingen over de financieringswet.

Het uitvoeringscomité voor de Staatshervorming is er nog niet in geslaagd de financieringswet in wetteksten te gieten. Dat werd na afloop van de vergadering vernomen.

Blijkbaar wringt het schoentje nog rond de verdeling van de inspanningen tussen de entiteiten.

Het Uitvoeringscomité bestaat uit premier Elio Di Rupo (PS), staatssecretarissen voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) en Melchior Wathelet (CDH) en vertegenwoordigers van de acht partijen die een akkoord sloten over de zesde staatshervorming: de zes federale meerderheidspartijen en de groenen. Sinds enige tijd proberen ze het akkoord uit 2011 over de hervorming van de bijzondere financieringswet in wetteksten te gieten.

Geldstromen

De aanpassing van de financieringswet, die de geldstromen regelt tussen de verschillende beleidsniveaus in ons land, is het sluitstuk van de zesde staatshervorming.

Volgens verschillende bronnen gaat de discussie nog steeds over de verdeling van de inspanningen tussen Entiteit I (de federale overheid en de sociale zekerheid) en Entiteit II (de deelentiteiten en de lokale besturen), meer bepaald over de kalender. Binnen die tweede entiteit is er volgens een bron onduidelijkheid over de verdeling
tussen de gewesten en gemeenschappen enerzijds en de gemeenten en provincies anderzijds. Ook op het vlak van pensioenen - de responsabilisering van de deelentiteiten voor de pensioenen van hun eigen ambtenaren - zou discussie bestaan.

Begrotingscontrole

In principe komen de onderhandelaars vrijdag terug bijeen, al is het volgens sommige bronnen niet uitgesloten dat ze vroeger terug rond de tafel gaan zitten. staat de ontmoeting op de agenda van premier Di Rupo en ministers van Financiën Koen Geens (CD&V) en van Begroting Olivier Chastel (MR) met de verschillende ministers-presidenten over de concurrentiekracht van onze ondernemingen.

Later deze week volgen nog vergaderingen van het kernkabinet over de begrotingscontrole voor dit jaar en zitten de topministers van de federale regering samen met de sociale partners over het eenheidsstatuut.(Belga/AVE)

Onze partners