'Nog eens drastische verhoging van pensioenleeftijd'

31/01/13 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:34

Vicepremier Steven Vanackere wil dat de pensioenleeftijd nog eens omhooggaat. De regering Di Rupo verlengde de loopbanen al, maar volgens Vanackere is dat niet genoeg .'Elke dertig maanden moet er twee jaar bijkomen'.

'Nog eens drastische verhoging van pensioenleeftijd'

© Belga

"We moeten de loopbanen nog verlengen. Paul McCartney zong 'Will you still need me when I'm 64'. Ik zou willen dat hij zingt 'Zal je me nog nodig hebben wanneer ik 80 ben'.

CD&V-vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere roept in Le Soir op tot een nieuwe en drastische verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd, liefst nog deze legislatuur. De huidige regering-Di Rupo maakte de loopbanen al wat langer, maar volgens de christendemocraat dringen extra hervormingen zich op.

De Belg leeft 15 jaar langer en zijn carrière is nauwelijks gewijzigd", verduidelijkt Vanackere, die er ook op wijst dat Belgen gemiddeld vier jaar minder lang werken dan het Europese gemiddelde.

Hervormingen

"Voor mij moet er nog deze legislatuur vooruitgang geboekt worden, of moeten de loopbanen in elk geval elke dertig maanden met twee jaar verlengd worden. Ik ben akkoord met zij die budgettaire inspanningen vragen, maar daarvoor zijn eerst vertrouwen en hervormingen nodig", aldus nog de minister van Financiën.

PS-voorzitter Paul Magnette neemt meteen afstand van de voorstellen van Vanackere voor een verhoging van de pensioenleeftijd. "De hogere levensverwachting is een echte uitdaging die echte oplossingen vereist", reageerde Magnette op Twitter. "Laat ons niet vervallen in de oude recepten, die onjuist en ondoeltreffend zouden zijn." (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners