Noels: De Wever niet oorzaak breder renteverschil met Duitsland

08/06/10 om 13:06 - Bijgewerkt om 13:06

Er zijn volgens de econoom andere dan politieke oorzaken voor de renteverschillen met Duitsland.

Dat de verbreding van het renteverschil tussen België en Duitsland een politieke verklaring heeft, snijdt weinig hout. Er zijn andere oorzaken, zo zegt econoom Geert Noels op zijn Econoshockblog.

Eerst luidde het dat het de fout was van Open VLD omdat het onverantwoord was van die partij om de stekker uit de fedferale regering te trekken en het buitenland ons daarvoor onder druk zou zetten, aldus Noels.

Nu de N-VA van Bart De Wever op kop ligt en tegelijkertijd plots het renteverschil met Duitsland vergroot, wordt de zwarte piet naar hem geschoven. Het buitenland zou zich ongerust maken over de toekomst van ons land met N-VA als grootste partij, zo schrijft Noels.

Beide politieke verklaringen voor de renteverschillen met Duitsland snijden volgens de econoom weinig hout. De feiten duiden op andere oorzaken, aldus Noels.

Hij wijst er op dat de renteverschillen van Spanje, Italië en Ierland sterk toenamen vanaf mei. De Belgische bewoog toen niet. De val van de regering had dus een verwaarloosbaar effect op het renteverschil met Duitsland, aldus Noels.

Afgelopen week nam het verschil wel spectaculair toe. Maar dat gebeurde net op hetzelfde moment ook in Oostenrijk. Het verband tussen Oostenrijk en België is echter niet Bart de Wever, aldus Noels.

Wat de twee landen verbindt is volgens de econoom enerzijds een groot banksysteem voor een klein land en anderzijds 'exposure' van die banken aan Oost-Europa.

Noels wijst erop dat er volgens Britse rapporten nog enkele andere zaken meespelen, zoals de twijfel over het bezuinigingsbeleid van België (zeker nu Duitsland de lat veel hoger legt) en het gebrek aan groeikracht in België.

'Maar natuurlijk wordt in alle rapporten, net zoals in de afgelopen dertig jaar, gesproken over de politieke instabiliteit, de 'couleur locale' van ons land', aldus Noels. Maar dat is volgens hem niet de eerste reden voor de nervositeit, 'blijkbaar willen we dat zelf wel uitdragen aan de buitenlandse pers'.

Noels vindt het goed dat Bart De Wever uitlegt waar hij naartoe wil met het land. Net zoals meer duidelijkheid over het onsamenhangende economische plan van de N-VA welkom zou zijn.

'Maar hem de schuld in de schoenen schuiven van de recente spread-verbreding van de Belgische overheidsrente is toch een brug te ver', aldus Noels.

Onze partners