Noël Slangen verlaat Open VLD en politiek

07/07/16 om 07:02 - Bijgewerkt om 07:02

Hasselaar Noël Slangen (51) verlaat na tien jaar zijn partij Open Vld en de politiek, zo schrijft hij donderdag in een bijdrage aan De Standaard. 'Meer dan de partij mij tot last is, is mijn mening de partij tot last.'

Noël Slangen verlaat Open VLD en politiek

© BELGA

"Mijn verontwaardiging over het feit dat de 13,3 procent Vlamingen van mijn provincie Limburg op amper 1,68 procent van de cultuurmiddelen mogen rekenen, heeft mij doen besluiten dat ik niet thuishoor in de politiek of in een partij", zo schrijft Noël Slangen. "Niet het dossier zelf, maar de onverenigbaarheid van freedom of speech met een partijengagement brengt mij tot deze beslissing", zo gaat hij verder.

"Meer dan de partij mij tot last is, is mijn mening de partij tot last. Want ik kan niet anders dan mijn mening geven en aanklagen wat volgens mij aangeklaagd moet worden. Een partij moet evenwel kunnen rekenen op onvoorwaardelijke militanten, die de partijlijn verdedigen, zelfs als ze er niet achter staan. Ik kan dat niet." Slangen benadrukt dat zijn vertrek niets met onmin te maken heeft, "noch met de partij, noch met de voorzitter, noch met de betrokken cultuurminister".

"De beslissingen waarmee ik moeite heb, zijn geen individuele beslissingen, maar zijn de verantwoordelijkheid van verschillende partijen en diverse betrokkenen. (...) Dit is geen 'breken met' of geen 'ontslag nemen', omdat ik geen noemenswaardige functie bekleed om ontslag uit te nemen. Dit is de herovering van mijn vrijheid." Slangen zegt zijn lidmaatschap van de partij op en stopt ook als voorzitter van Open Vld Hasselt. (Belga/NSK)

Onze partners