NMBS waarschuwt: donderdag zware verstoringen door staking

10/12/14 om 09:39 - Bijgewerkt om 11:51

Wie donderdag de trein moet nemen, houdt er best rekening mee dat het treinverkeer ernstig verstoord zou kunnen zijn wegens een staking van treinbestuurders. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant roept op tot verantwoordelijkheidszin.

NMBS waarschuwt: donderdag zware verstoringen door staking

© Belga

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), een kleinere en overwegend Franstalige vakbond, bevestigde woensdagavond een staking, nadat een laatste vergadering met minister van Mobiliteit Jacqueline Galant en de directie volgens de vakbond op een mislukking was uitgedraaid.

Door stakingen geplaagd

De staking zou starten op 11 december om 3 uur en eindigen op vrijdag 12 december om 3 uur. De bond vertegenwoordigt naar eigen zeggen een derde van de 3.800 treinbestuurders.

Volgens de NMBS zijn de gevolgen van de staking voor het treinverkeer moeilijk te voorspellen, "maar zware verstoringen zijn niet uit te sluiten".

"De NMBS veroordeelt met klem deze stakingsactie die plaatsvindt op een moment dat onze reizigers al door verschillende intersectoriële stakingen op de proef worden gesteld", zegt de spoorwegmaatschappij in een persbericht.

Nieuw vervoersplan

De NMBS wijst er nog op dat de staking plaatsvindt enkele dagen voor de lancering van het nieuwe vervoersplan (op 14 december). "NMBS zal met alle mogelijke middelen proberen de impact van deze staking op de lancering van het plan te beperken."

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant roept op tot verantwoordelijkheidszin rond de geplande staking. Hoewel ASTB geen erkende spoorvakbond is, heeft de minister er deze week toch mee overlegd, zegt ze. "Ik hoop dat iedereen opnieuw rond de tafel gaat zitten en dat het sociaal overleg verloopt zoals dat voorzien is", stelt ze in de marge van een commissiezitting in de Kamer. "Overleggen dient niet te gebeuren op straat of via de media."

Galant: 'Roepen in de woestijn'

Galant wijst op de enorme uitdagingen waar de NMBS voor staat. "Ik heb het gevoel te staan roepen in de woestijn, maar de situatie is ernstig en iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, zodat we de jobs kunnen vrijwaren." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners