NMBS vervoerde recordaantal reizigers

10/01/12 om 20:43 - Bijgewerkt om 20:43

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft vorig jaar het aantal reizigers zien stijgen tot een nieuw record.

NMBS vervoerde recordaantal reizigers

© Belga

"2011 was een scharnierjaar; 2012 wordt een beslissend jaar", zo sprak NMBS-topman Marc Descheemaecker tijdens zijn nieuwjaarstoespraak voor het personeel.

"NMBS heeft de afgelopen veertig jaar nooit zoveel reizigers vervoerd als in 2011", aldus Descheemaecker. Op het binnenlandse net werden 221,3 miljoen reizigers vervoerd, 2,9 procent meer dan in 2010. Het aantal internationale passagiers steeg met 3,8 procent tot 7,88 miljoen.

De gedelegeerd bestuurder van de NMBS had nog meer goed nieuws. Zo ligt de NMBS naar eigen zeggen op schema met haar financiële verwachtingen. Eind oktober lag de ebitda (het resultaat voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) "enkele miljoenen euro's voor op het budget". De NMBS is bezig haar operationele verliezen weg te werken en hoopt tegen 2015 operationeel break even te draaien.

Veiligheidssystemen Bovendien vordert de uitrusting van de treinen met veiligheidssystemen sneller dan verwacht: eind vorig jaar waren 679 van de 1.021 krachtvoertuigen uitgerust met het TBL1+ veiligheidssysteem.

Uit berekeningen van de spoorwegmaatschappij blijkt voorts dat de stiptheid van de NMBS-treinen op het spoor uitkwam op 87 procent, "1,3 procent hoger dan in 2010". "Daarmee ligt de stiptheid na neutralisatie van externe oorzaken en investeringen allicht op 92 procent, wat NMBS terugbrengt op de doelstelling van het beleidscontract met de overheid", luidde het.

"2011 is een scharnierjaar dat de weg opent naar een verbetering van de dienstverlening, zowel op het vlak van de veiligheid als op het vlak van de stiptheid en de kwaliteit", vatte Descheemaecker samen. "NMBS is er zich van bewust dat 2012 een beslissend jaar zal zijn." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners