NMBS test vervanger voor Fyra

25/01/13 om 05:15 - Bijgewerkt om 05:15

De NMBS wacht niet op een oplossing voor de problemen met de Fyra en start met testritten met een nieuwe reizigerstrein. Onderzocht wordt of de bestaande type 18-locomotief de kaduke Fyra kan vervangen.

De testritten vinden de komende dagen plaats op het Antwerpse spoornet, staat in de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

De nieuwe Fyra-treinen zijn inmiddels buiten werking gesteld. De Italiaanse constructeur heeft drie maanden de tijd om de vele technische problemen met de nieuwe hogesnelheidstrein tussen België en Nederland op te lossen.

Type 18

De NMBS is inmiddels zelf op zoek gegaan naar een plan B. Zo zijn testritten met de locomotief type 18 gepland, een locomotief die de spoorwegen recentelijk in dienst namen en die een topsnelheid van 200 kilometer per uur heeft. De locomotief trekt nu meestal dubbeldekstreinen maar kan ook ingezet worden op hogesnelheidslijnen.

De NMBS wil officieel geen commentaar geven op de testen. NMBS-baas Marc Descheemaecker ontmoet vrijdag zijn Nederlandse collega's in Den Haag omtrent de Fyra-problemen.

Nederlandse Kamerleden met auto naar hoorzitting

De meeste Nederlandse Kamerleden die naar de hoorzitting over de falende hogesnelheidstrein Fyra in Brussel gaan, kiezen ervoor de trein zoveel mogelijk te mijden. "Ik wil niet het risico lopen dat ik door wat voor verstoring dan ook te laat kom", zegt SP-Kamerlid en voorzitter van de Kamercommissie Paulus Jansen. Hij gaat vanuit Utrecht met de auto naar België en stapt daar over op een pendeltrein naar Brussel. "Als de Fyra goed had gereden, had ik die zeker genomen. Maar dat is nu eenmaal niet zo."

VVD-Kamerlid Betty de Boer kiest voor eenzelfde constructie. Zij gaat carpoolen naar Bergen op Zoom en dan verder met de trein. "Ik kies bewust voor de auto. Ik durf het niet aan om er met een stoptrein uren over te moeten doen."

Ook PvdA-Kamerlid Duco Hoogland reist met de auto naar het zuiden af. Sander de Rouwe van het CDA heeft nog even overwogen om met het vliegtuig te gaan, maar ook bij hem werd het uiteindelijk de auto. Stientje van Veldhoven van D66 kiest ook voor de auto.

De Kamerleden gaan in Brussel met hun Belgische collega's praten over de problemen met de Fyra. Ook gaan ze spreken met afgevaardigden van de NS en dochterbedrijf NS Hispeed, evenals de Belgische vervoerder NMBS. Ook spoorbeheerders ProRail en Infrabel zijn uitgenodigd, omdat zij ruimte op het spoor moeten maken voor een alternatieve verbinding. (Belga/TV/SD)

Lees meer over:

Onze partners