NMBS schrapt 170 treinen

18/10/11 om 20:10 - Bijgewerkt om 20:10

De raad van bestuur van de NMBS heeft ingestemd met de afschaffing van 170 treinen op het binnenlands verkeer vanaf december 2012.

NMBS schrapt 170 treinen

© Belga

De maatregel betreft maximaal 2.800 reizigers bij een besparing van ongeveer 13 miljoen euro tegen 2015, zei Marc Descheemaecker, gedelegeerd bestuurder van de NMBS.

De maatregel komt overeen met een vermindering van het aanbod met 1,91 procent.

De afschaffing van de treinen - het aantal ligt lager dan de 302 waarvan de afgelopen dagen sprake was - kadert in een ruimer
bedrijfsplan dat tegen 2015 naar zowat 100 miljoen euro besparingen moet leiden. Om dit doel te bereiken, zullen vooral de administratieve en ondersteunende diensten aangesproken worden, ook al worden alle kosten aangepakt, aldus nog Descheemaecker.

De raad van bestuur gaf geen groen licht voor de opheffing van haltes en stations. Ze vroeg grondig te bestuderen of hun werking kan worden verbeterd in het kader van het transportplan 2013-2025.
"De raad van bestuur nam een moeilijke maar noodzakelijke beslissing voor de reizigers, de spoormannen en de belastingbetalers", zei Descheemaecker.

Parlementair debat
Kamerlid David Geerts (SP.A) wil deze week nog een parlementair debat over de beslissing van de NMBS. Hij wil duidelijkheid over de
criteria die tot deze beslissing hebben geleid, wat de eventuele opbrengst is van de schrapping en welke alternatieven werden bestudeerd.

Geerts wil dat het parlement ten volle geïnformeerd wordt over het hoe en waarom van de beslissing door bevoegd minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte en/of het management van de NMBS. Dat kan wat hem betreft woensdag, na de vergadering van de opvolgingscommissie Spoorveiligheid, of eventueel later deze week. "Het parlement moet correct worden ingelicht", aldus de SP.A'er. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners