'NMBS riskeert boetes bij niet-naleving minimale dienstverlening'

25/08/14 om 16:11 - Bijgewerkt om 16:11

Als in het geval van staking bij de NMBS de minimale dienstverlening niet wordt nageleefd, kan de spoorwegmaatschappij worden gevraagd een deel van zijn toelage terug te storten aan de staat. Dat zegt MR-Kamerfractieleider Daniel Bacquelaine.

'NMBS riskeert boetes bij niet-naleving minimale dienstverlening'

© belga

De onderhandelaars voor een federale regering raakten het afgelopen weekend eens over het principe van de minimale dienst.

Volgens Daniel Bacquelaine is het de bedoeling een precieze definitie van de minimumdienst uit te werken, met een uurrooster en prioritaire lijnen, 'zodat het hele land niet wordt lamgelegd in het geval van een wilde staking', zo zei hij aan Bel-RTL.

Als de minimumdienst niet kan worden verzekerd, is het de NMBS zelf die financieel zal worden geraakt, volgens de MR-politicus.

De NMBS wijst erop dat het slechts om voorstellen in eerste lezing gaat en reageert voorlopig niet.

Theorie

De vakbonden laten zich zeer kritisch uit over de minimumdienst. 'De bedoeling van de rechtse coalitie bestaat er enkel en alleen in om het stakingsrecht uit te hollen', oordeelt ACV. 'Het is een theoretische oefening die onmogelijk in de praktijk kan worden gebracht.'

Het argument dat de regeling in andere Europese landen al bestaat, veegt ACV van tafel. In Frankrijk worden volgens sectorverantwoordelijke Luc Piens net meer stakingsaanvragen ingediend, 'omdat de bedrijfsleiding minder druk ondervindt en dus minder geneigd is om tot een sociale oplossing te komen'.

Volgens vakbond VSOA Spoor zal het voorstel 'zeker niet de woede kalmeren van de spoorwegbedienden die al maanden moeten leven met hervormingen die zij niet wilden'. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners