NMBS Holding heeft kritiek op drieledige structuur

15/12/10 om 18:29 - Bijgewerkt om 18:29

De opdeling in drie entiteiten is volgens voorzitter Jean-Claude Fontinoy een handicap voor de interne coördinatie van de veiligheid.

Voorzitter Jean-Claude Fontinoy van de NMBS Holding vindt de opdeling van de NMBS in drie entiteiten een handicap voor de interne coördinatie van de veiligheid.

Dat heeft hij woensdag gezegd in de bijzondere Kamercommissie Spoorveiligheid. De ceo's van de NMBS en Infrabel relativeerden dat sterk.

Fontinoy ontkende het gebrek aan veiligheidscultuur bij de NMBS Groep zoals in expertenrapporten staat, maar hij gaf wel toe dat de interne coördinatie tussen Infrabel en de NMBS op het vlak van veiligheid beter kan.

Hij wees erop dat infrastructuurbeheerder Infrabel een statuut heeft dat zeer veel onafhankelijkheid voorziet. 'Uiteraard vergaderen de drie ceo's en zijn er bijeenkomsten op verschillende niveaus, maar het moet mogelijk zijn om sneller tot beslissingen te komen', zo luidde het.

Christine Vanderveeren van Infrabel wees erop dat de NMBS en Infrabel autonome overheidsbedrijven zijn die bepaalde doelstellingen moeten halen. Een goed akkoord neemt tijd in beslag, aldus Vanderveeren. In plaats van meer coördinatie binnen de NMBS Holding ziet ze meer heil in maatregelen 'dichter bij de bron'.

Laurence Bovy van de NMBS zit op dezelfde lijn. Zij is vragende partij voor meer 'transversaliteit' met Infrabel op lokaal niveau en via gemeenschappelijke thematische raden van bestuur.

Onze partners