NMBS dient klacht in na anonieme brief

27/04/10 om 18:00 - Bijgewerkt om 18:00

In de brief wordt de NMBS beschuldigd van vriendjespolitiek ten aanzien van experts-raadgevers.

De NMBS dient bij het gerecht een klacht in tegen onbekenden wegens een anonieme brief waarin de spoorwegtop ervan wordt beschuldigd onder één hoedje te spelen met experts-raadgevers.

De krant La Libre Belgique maakte dinsdag melding van de brief. In het document van een tiental pagina's is sprake van budgetten die worden afgewend ten gunste van 'nutteloze' projecten.

Er is sprake van een vermenigvuldiging van filialen, het inzetten van raadgevers zonder ervaring en de invoering van een nieuwe boekhoudsoftware. Ook wordt de 'vermenigvuldiging' van filialen gehekeld.

Het resultaat van al die nutteloze projecten is de catastrofe van 15 februari 2010 (de treinramp in Buizingen), zo luidt het. 'Als de situatie bij het spoor niet verandert, zal de reeks catastrofes voortgaan', zo luidt het.

Volgens La Libre onderschrijven de vakbonden de inhoud van de brief gedeeltelijk, maar bevat ze ook een reeks fouten en onwaarheden.

Klacht

In een reactie zegt de NMBS-directie dat de brief vol foutieve, onvolledige en ongefundeerde uitlatingen staat.

CEO Marc Descheemaecker neemt het niet dat de brief personeel van de NMBS en hun familieleden vermeldt en hen beschuldigt van allerlei zaken.

Volgens Descheemaecker is beslist een klacht tegen onbekenden in te dienen. De NMBS zal ook een intern onderzoek starten via de interne audit van de NMBS Groep om de auteur van de brief te identificeren, mocht het een medewerker van de NMBS Groep zijn.

De NMBS zal haar hulp aan de onderzoekers aanbieden bij hun identificatie van de auteur van de anonieme brief, aldus Descheemaecker.

Lees meer over:

Onze partners