NMBS belooft dat er geen treinen worden afgeschaft

21/05/10 om 17:04 - Bijgewerkt om 17:04

Tijdens de raad van bestuur is vrijdag beslist niet te besparen op de dienstverlening.

De NMBS gaat niet besparen op de dienstverlening of treinen afschaffen. Dat heeft de raad van bestuur vrijdag beslist.

De laatste dagen was er heisa ontstaan omdat de spoorwegmaatschappij zou willen besparen door haar spoordiensten terug te schroeven.

In de pers was er sprake van dat op die manier 21,2 miljoen zou bespaard worden. Verschillende politieke partijen trokken van leer tegen die vermeende plannen.

Federaal minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte
(CD&V) erkende donderdagavond dat de financiële situatie van de NMBS Groep zorgwekkend is.

In een reactie op de mediaberichten liet ze weten dat ze er echter over zal waken dat de beheerscontracten met de NMBS Groep zullen worden nageleefd, zowel op het niveau van de dienstverlening als op budgettair vlak.

'Niet besparen op openbare dienstverlening'

Vrijdag kwam de raad van bestuur van de NMBS bijeen. Na afloop verluidde dat de spoorwegmaatschappij niet zal besparen op de
dienstverlening of treinen afschaffen. Er zal ook niet bespaard worden op het personeel.

In een mededeling bevestigde de NMBS dat ze de engagementen nakomt waartoe het verplicht is in de beheersovereenkomst, 'in het bijzonder wat betreft de opdracht van openbare dienstverlening'.

De vervoersmaatschappij zegt te zullen bijdragen aan het plan van de NMBS Holding om de groepsschuld te stabiliseren en engageert zich om in 2012 de bedrijfskasstroom terug te brengen tot -48 miljoen euro.

Die besparing moet grotendeels gevonden worden bij B-Cargo, de verlieslatende vrachtafdeling van de spoorwegen die onlangs is omgedoopt tot NMBS Logistics.

Op de langere termijn (2016) zou beslist zijn om nog niets te ondernemen. Redenen zijn dat er nog geen nieuwe federale regering is, er nog steeds een onstabiele economische
situatie heerst en omdat een nieuw beheerscontract onderhandeld moet worden.

Lees meer over:

Onze partners