Nigel Williams: ‘De vakbonden zijn al even kortzichtig als de politiek’

© Filip Van Roe
Simon Demeulemeester

Vijftien jaar was hij, toen hij in de fabriek begon te werken. Sindsdien verhuisde hij naar Vlaanderen, werd er vakbondsafgevaardigde en ten slotte komiek. Knack sprak met Nigel Williams over 1 mei, politiek, comedy en het latente racisme in de Vlaamse samenleving.

Vijftien jaar was hij, toen hij in de fabriek begon te werken. Sindsdien verhuisde hij naar Vlaanderen, werd er vakbondsafgevaardigde en ten slotte komiek. Knack sprak met Nigel Williams over 1 mei, politiek, comedy en het latente racisme in de Vlaamse samenleving.

Valt er in de huidige economische omstandigheden überhaupt iets te vieren op 1 mei?

Nigel Williams: Ik vind het eerlijk gezegd een rare feestdag. Hier in België is het zogezegd de dag van de socialisten, maar dat is helemaal niet zo. Het is de dag van de arbeider, van de strijd voor betere arbeids- en levensvoorwaarden. Dat is veel te belangrijk om exclusief voor de SP.A te zijn.

Gelooft u in de ‘ideologisch herbronning’ die SP.A aangekondigd heeft?

Williams:(kort) De SP.A heeft geen ideologische herbronning nodig, maar een ideologie.

Ondertussen is 1 mei allang niet meer voorbehouden aan de socialisten. Zelfs Vlaams Belang viert tegenwoordig mee.

Williams: Dat is pure provocatie, alleen bedoeld om het arbeidersvolk in verwarring te brengen. Dat is het eerste wat fascisten doen: begripsverwarring creëren. Alsof je de Internationale kan zingen en tegelijk fascist zijn. 1 mei is er voor de internationale arbeidersbeweging, en het Vlaams Belang zit niet in dat kamp. Ik heb ze vaak genoeg gezien tijdens de stakingen bij General Motors. Aan de overkant van de straat, met borden met daarop ‘Staken schaadt, werken baat’. Dat zijn ze blijkbaar snel vergeten.

Is de vakbond genoeg bezig met de uitdagingen van de 21e eeuw?

Williams: Absoluut niet. De vakbonden zijn al even kortzichtig als de politiek. Ze zijn bang om leden te verliezen zoals politici bang zijn om stemmen te verliezen. Vakbonden zijn tegenwoordig verschrikkelijk conservatief en corporatistisch, ze gaan niet mee met hun tijd. Het is bijvoorbeeld toch belachelijk dat er in dit land na middernacht geen treinen meer rijden tussen Brussel en Antwerpen? Ik ben zelf tegen nachtarbeid, maar er moet toch een oplossing bestaan? Op die vragen hebben vakbonden vandaag de dag gewoon geen antwoord.

U bent nu bijna veertig jaar in ons land. Wat hebt u in die tijd het meeste zien veranderen?

Williams: De verrechtsing van de maatschappij. Hoewel ik Vlaanderen op bepaalde vlakken altijd zeer rechts heb gevonden.

Hoe bedoelt u?

Williams: Op sociaaleconomisch vlak is het hier zeer links, maar op het vlak van racisme is Vlaanderen enorm rechts. Vlaanderen heeft dan wel geen skinheads of neonazi’s die buitenlanders in elkaar slaan op straat, maar de xenofobie is wijdverspreid. Er is een vieze onderstroom van latent racisme. Toen ik in de fabriek werkte, heb ik vaak genoeg gezien dat ze bij wijze van grap een banaan aan een zwarte gaven. En iedereen ging plat! Een zwarte of een Turk moet daar maar tegen kunnen, ‘want het is toch maar om te lachen’. Daar word je toch helemaal gek van, als je dat elke dag meemaakt? Als Marokkanen hier betogen voor Sharia4Belgium, doet minstens de helft van hen dat als wraakactie tegen racisten. Je gaat mij toch niet vertellen dat al die gasten die elk weekend naar de Carré in Willebroek rijden om te feesten hier de sharia willen? Het racisme hier is een probleem dat je enkel door massale positieve discriminatie zult kunnen oplossen.

Wat vindt u van de initiatieven van de krant De Morgen en de stad Gent, die het woord ‘allochtoon’ hebben afgeschaft?

Williams: Daar valt echt iets voor te zeggen. Waarvoor zou je dat woord nodig hebben? Iemand als Fouad Belkacem van Sharia4Belgium is gewoon een Vlaming. Én een klootzak, maar dat woord kun je niet afschaffen.

Het volledige interview met Nigel Williams vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content