Nieuwe Waalse regering MR-CDH is beëdigd: Borsus volgt Magnette op als minister-president

Van L naar R: Di Antonio, Crucke, De Bue, Collin, Greoli, Borsus en Jeholet © Belga Image

Het Waalse parlement heeft de constructieve motie van wantrouwen goedgekeurd die een einde maakt aan de regering van de PS en CDH. Nadien legde de nieuwe regering MR-CDH de eed af.

De motie werd goedgekeurd met 39 stemmen tegen 36. De nieuwe meerderheid van MR en CDH, die met 38 zetels op 75 de krapste meerderheid heeft en daarmee een risico neemt, werd gesteund door de onafhankelijke André-Pierre Puget (JEXISTE). PS, Ecolo en de PTB hebben samen 36 zetels.

Bitsig debat

Het debat dat aan de stemming voorafging, illustreerde volgens persagentschap Belga nogmaals de diepe kloof die na dertien jaar samen regeren tussen PS en CDH gaapt.

De fractieleider van de humanisten, Dimitri Fourny, somde nog eens de redenen op waarom zijn partij niet langer in zee wilde met de PS. Hij citeerde niet enkel de betrokkenheid bij en laattijdige reactie op de verschillende schandalen, maar ook de wisselende houding van de Franstalige socialisten. Volgens Fourny kwamen de coherentie en de loyauteit bij de uitvoering van de regeerakkoorden in gevaar.

‘De PS is vandaag steeds meer verdeeld tussen sociaaldemocraten met verantwoordelijkheidszin en avontuurlijke neocommunisten’, luidde het. ‘Wij dachten dat we in 2014 een akkoord hadden gesloten met de sociaaldemocraten. Uiteindelijk werden we meegesleurd in een race achter de PVDA’.

De PS liet zich vanzelfsprekend evenmin onbetuigd. Fractieleider Christophe Collignon onderstreepte zijn ‘misprijzen’ over de tussenkomst van zijn gewezen coalitiegenoot. De enige reden waarom het CDH de socialisten overboord gooide, was volgens Collignon een poging om haar vel te redden gezien de onvermijdelijke electorale neergang. ‘De belangrijkste oorzaak voor de dood van de huidige coalitie ligt elders. Het CDH ziet haar toekomst onontkoombaar verduisteren. De voorzitter heeft beslist: we moeten te allen prijze de CDH-soldaat redden’.

De PS waarschuwde dat het beleid van de nieuwe rechtse regering naar dat van de federale regering zal toegroeien. ‘Door de MR te hulp te roepen, heeft voorzitter Benoit Lutgen een krachttoer uitgehaald: hij komt subtiel dichter bij Antwerpen (waar N-VA-voorzitter Bart De Wever burgemeester is). De adem van de Vlaams-nationalistische partij zal nooit veraf zijn’.

De MR hield zich bewust op de vlakte. De nieuwe fractieleider van de liberalen, Jean-Paul Wahl, verwees naar de verantwoordelijkheidszin van zijn partij. ‘De MR heeft de crisis niet veroorzaakt. Wij vonden dat we de werking van de instellingen niet in de weg konden staan’.

Zeven ministers

De nieuwe Waalse regering wordt geleid door minister-president Willy Borsus (MR), die Paul Magnette (PS) opvolgt. Magnette wordt opnieuw burgemeester van Charleroi. Verder bestaat de regering uit de ministers Jean-Luc Crucke, Pierre-Yves Jeholet en Valérie De Bue voor MR en Alda Greoli, Carlo Di Antonio en René Collin voor CDH (lees meer over hun bevoegdheden).

CDH’er André Antoine blijft voorzitter van het Waals parlement.

Borsus was federaal minister van onder andere Landbouw en KMO’s, hij wordt in de regering-Michel vervangen door zijn partijgenoot Denis Ducarme.

Opgeblazen

De nieuwe coalitie, op ruim een jaar van de volgende regionale verkiezingen (14 oktober 2018), komt er nadat CDH alle coalities met de PS opblies omwille van de schandalen waarbij de Franstalige socialisten betrokken raakten.

Een en ander betekent dat CDH ook voor de Brusselse regering en de regering van de Waalse gemeenschap naar een andere coalitiepartner op zoek is. Daar ligt de situatie heel wat moeilijker, want MR en CDH hebben in geen van beiden een meerderheid. In Brussel moeten ze hopen op de steun van DéFi, in het parlement van de Waalse Gemeenschap heeft enkel Ecolo genoeg zetels om een meerderheid te kunnen vormen.

Partner Content