Nieuwe vlag voor Brussels Hoofdstedelijk Gewest

17/12/14 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:48

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgt na 24 jaar een nieuwe vlag. 'De regering werpt zich op een symbooldossier in plaats van op de echte problemen', reageert oppositiepartij Groen.

Nieuwe vlag voor Brussels Hoofdstedelijk Gewest

© Belga

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest neemt binnenkort afscheid van zijn 24 jaar oude vlag. In de plaats komt een ontwerp dat het gewest twee jaar geleden liet uittekenen en dat nu al door verschillende administraties gebruikt wordt. Dat heeft de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement beslist, tot ongenoegen van oppositiepartij Groen.

De huidige vlag met gele irisbloem op blauwe achtergrond dateert van 1991, kort na de oprichting van het gewest in 1989. Er werd toen gekozen voor een bloem die historisch goed gedijde in de moerassige gronden van de hoofdstad. Maar ook het nieuwe embleem, een geel hartje met twee blauwe blaadjes, beeldt de iris uit, zij het in gestileerde versie.

50.000 euro kosten

"De beslissing om de vlag te laten evolueren dient men te zien in het kader van een citymarketingplan om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een betere zichtbaarheid te geven via alle communicatiekanalen en om de beeldvorming van de gewestpartners te stroomlijnen", laat Jo De Witte, de woordvoerder van minister-president Rudi Vervoort (PS) weten. "De regering heeft gekozen voor een geleidelijke verandering in functie van de dragers die vervangen dienen te worden, gaande van het briefpapier tot de decoraties op de bussen van de MIVB."

Het Gewest raamt de kosten voor het ontwerp van het nieuwe logo, de bijhorende grafische huisstijl en de opvolging van het dossier gedurende een jaar op 50.000 euro. "De rest van de uitgaven gelinkt aan deze aanpassing worden door de verschillende diensten ten laste genomen", zegt De Witte.

'Symbooldossier in plaats van echte problemen'

Arnaud Verstraete, oppositielid in het Brussels parlement voor Groen, vindt het een overbodige uitgave: "Brusselaars zijn wel met andere dingen bezig dan het vervangen van een piepjonge vlag: werkloosheid, de mobiliteit, de armoede, ... dat zijn de problemen waarmee de regering zich voor 100 procent moet bezighouden. Het lijkt wel of onze regering daar geen beginnen aan ziet en zich dus liever op symbooldossiers gooit", klinkt het. (Belga/WB)

Onze partners