Nieuwe Vlaamse ministers hebben de eed afgelegd

25/07/14 om 11:36 - Bijgewerkt om 11:36

De negen nieuwe Vlaamse ministers hebben de eed afgelegd bij parlementsvoorzitter Jan Peumans en hadden hun allereerste ministerraad.

Nieuwe Vlaamse ministers hebben de eed afgelegd

Kersvers Vlaams minister-president Geert Bourgeois legt de eed af. © Belga

Vlaanderen wordt de komende vijf jaar geleid door minister-president Geert Bourgeois, viceminister-president Hilde Crevits, viceminister-president Liesbeth Homans, viceminister-president Annemie Turtelboom, minister Jo Vandeurzen, minister Joke Schauvliege, minister Ben Weyts, minister Philippe Muyters en minister Sven Gatz, dé grote verrassing.

De ministers hadden ook hun allereerste ministerraad, om Geert Bourgeois aan te duiden als minister-president. "We verwachten geen grote moeilijkheden", grapte Ben Weyts voor aanvang.

Veruit de meeste aandacht is er vrijdag voor Sven Gatz, de Open VLD'er die de Vlaamse politiek drie jaar geleden vaarwel had gezegd, maar toch een telefoontje kreeg. De partij zou tot op het laatst andere pistes hebben bewandeld. Zo werd bij de diensten van het Vlaams parlement nagevraagd of het mogelijk was nog iemand naar de hoofdstad te laten verhuizen om de verplichte Brusselaar in de regering te krijgen. Toen bleek dat zulks minstens twee weken zou duren, zou een tijdelijke overgangsminister overwogen zijn.

Gouden schoteltje

Uiteindelijk werd dan toch voor de Brusselaar Sven Gatz gekozen, die drie jaar geleden uit de politiek stapte om directeur te worden van de Unie van Belgische Brouwers. Gatz had vijf jaar geleden al eens uitzicht op een ministerpost, maar Open VLD viel toen naast de regering. "Die teleurstelling is toch een beetje blijven hangen", geeft hij aan. "Nu kreeg ik het ministerschap bij wijze van spreken op een gouden schoteltje aangeboden en dat maakt toch iets los."

Gatz is goed vertrouwd met zijn bevoegdheden Jeugd en Cultuur, maar iets minder met Media. "Daarvoor kan ik rekenen op onder meer Bart Tommelein", zegt Gatz. Die laatste had ook zelf gehoopt op de ministerpost. "Maar Bart is een professional", geeft Gatz aan. "Ik heb zijn steun." (Belga/TE)

Onze partners