Nieuwe verkiezingen "als echt niets meer kan"

24/02/11 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:47

Nadat de PS eerder al had gezegd dat het absoluut geen nieuwe verkiezingen wil, doen nu ook CD&V en N-VA dat.

Nieuwe verkiezingen "als echt niets meer kan"

© Belga

Het was PS-voorzitter Elio Di Rupo die woensdag als eerste inging tegen de aanzwellende geruchten over nieuwe verkiezingen. "De PS wil geen verkiezingen en zal de ontbinding van de Kamer niet stemmen", stelde hij duidelijk voor aanvang van een onderhoud met informateur Didier Reynders en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

"Wij denken er net hetzelfde over", reageerde CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten donderdag. Ook CD&V zal een ontbinding van de kamer niet stemmen, "want de bevolking zit te wachten op een nieuwe regering". Een gelijkaardig signaal van alle onderhandelaars zou het noodzakelijke vertrouwen aan tafel alvast ten goede komen, aldus nog Verherstraeten.

"Als echt niets meer kan"

Ook N-VA oordeelt dat nieuwe verkiezingen "een drama" zouden zijn, liet Jan Jambon optekenen, al sluit hij ze niet volledig uit. Wel willen de Vlaamsnationalisten een nieuwe stembusgang pas overwegen "als echt niets meer kan". Alles heeft te maken met de wil om voort te onderhandelen. Die wil ziet Jambon voorlopig nog steeds. "Anders zouden we niet meer voortdoen en niet meer over de vloer gaan bij Reynders", besloot hij.

Over die vloer kwamen donderdag de voorzitters van de Kamer en de Senaat, André Flahaut en Danny Pieters. Pieters en Flahaut kregen indertijd een bemiddelingsopdracht nadat de preformatieronde van Di Rupo was mislukt. Na hun gesprek met Reynders had de informateur rond de middag opnieuw een onderhoud met De Wever. Die ontmoeting stond oorspronkelijk niet op Reynders' agenda.

Onze partners