Nieuwe studie: mannen behouden vaker huis na echtscheiding

© Getty Images/iStockphoto

Na een echtscheiding verlaat de vrouw vaker de echtelijke woning dan de man, tenzij ze hoger opgeleid is of ouder is. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven op basis van gegevens van 65.000 Belgen, waarover De Standaard vrijdag bericht.

Bij 16 procent van de gescheiden koppels trekken beide partners binnen de zes maanden uit de gezinswoning weg. Verlaat slechts een van beiden het huis, dan blijkt dat net iets vaker (4 procent) de echtgenote te zijn. Anno 2017 staat een vrouw bij een scheiding dus nog altijd iets zwakker.

Sociologen zien verschillende oorzaken. Zo is het vaker de persoon die het initiatief neemt om te scheiden die verhuist, is het voor de partner die het hoogste loon heeft haalbaarder om de andere partner uit te kopen, en is het doorgaans de jongste partner die verhuist. Daarnaast is het vaker de hoogopgeleide partner die in de woning blijft. Bij koppels met kinderen is het vaker de partner waarbij de kinderen na de scheiding verblijven, die de woning behoudt.

Het verschil tussen het aandeel mannen en vrouwen dat verhuist, mag dan relatief klein zijn, de gevolgen van een verhuizing zijn groter voor vrouwen dan voor mannen. ‘Uit eerder onderzoek blijkt dat een verhuizing vrouwen benadeelt op het vlak van tewerkstelling, hun beroepsstatus en dus hun inkomen’, zegt socioloog Jan Van Bavel. ‘Op mannen heeft dit minder impact’.

De onderzoekers vragen zich daarom af of de verdeeltaks bij een eigendomswoning niet beter volledig opgeheven zou worden. Vandaag betalen scheidende koppels nog altijd 1 procent registratierechten, ook wel ‘miserietaks’ genoemd. Die komt boven op het nadeel dat ze van een scheiding en een verhuizing ondervinden.

Partner Content