“Nieuwe stof beperkt voedselbederf”
(Belga) Een Amerikaans microbioloog heeft vorige week een natuurlijke stof ontdekt die in staat is bacteriën te vernietigen die verantwoordelijk zijn voor voedselbederf. Volgens The Sunday Times kan op die manier de houdbaarheid van bepaalde voedingsproducten een flink stuk verlengd worden.
De antibiotische stof “bisine” wordt aangemaakt door bepaalde soorten bacteriën. Bisine beperkt de groei van bepaalde bacteriën – ook ziekteverwekkende waaronder enkele E.colisoorten, salmonella of listeria. Niet alleen brood, maar ook salades, kant-en-klaarmaaltijden of een geopende fles wijn zouden op die manier veel langer houdbaar zijn. Bovendien moeten die producten ook niet langer in een koelkast bewaard worden. “Het gaat niet om een chemisch additief, enkel om een natuurlijk ingrediënt”, verduidelijkt microbioloog Dan O’Sullivan van de University of Minnesota. Omdat bisine chemisch verwant is aan nisine, een stof die in de kaasproductie gebruikt wordt, moet het niet meer farmaceutisch getest worden en kan het binnen het jaar op de markt gebracht worden. De krant merkt op dat er door de ontdekking minder voedsel wordt weggegooid. (COR 207)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier