Nieuwe stakingsdreiging gevangenissen afgewend

01/06/10 om 18:06 - Bijgewerkt om 18:06

De socialistische en liberale vakbonden heffen hun dreiging met een nieuwe staking op na een akkoord over onder meer 44 extra cipiers.

In de gevangenissen komen er op korte tijd 44 extra contractuele penitentiaire beambten. Daarover hebben de vakbonden dinsdag een protocolakkoord gesloten met minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). De socialistische en liberale bonden blazen nieuwe acties af.

Eind vorige week organiseerden ACOD en VSOA een nationale staking in de gevangenissen uit protest tegen het personeelstekort.

Het werk werd neergelegd van donderdagavond om 22 uur tot zaterdagmorgen 6 uur. De dagen voordien waren er al werkonderbrekingen geweest.

Beide bonden dreigden met een nieuwe staking, maar na het akkoord dat dinsdagnamiddag met de drie representatieve vakbonden van het gevangenispersoneel werd bereikt op het kabinet-De Clerck werd de stakingsdreiging opgeschort.

44 cipiers extra

Het akkoord bepaalt onder meer dat er in de loop van 2010 44 extra contractuele penitentiaire beambten worden aangeworven. Ook wordt het kader van psychologen en sociaal assistenten in 2010 tijdelijk versterkt.

Voorts worden 35 statutaire verpleegkundigen gerekruteerd. De griffies worden met administratief assistenten versterkt tot het niveau van 2009. Ook de omkadering van psychologen en sociaal assistenten wordt versterkt.

Onze partners