Nieuwe procedure voor rectorverkiezing UGent: maximaal 3 stemrondes

De Aula Academica van de Universiteit Gent, een universitaire aula uit 1826 aan de Voldersstraat in Gent. © Belga

De laatste rectorverkiezing bleef na zeven stemrondes onbeslist. Voortaan zullen maximaal drie stemrondes mogelijk zijn, en zal in de laatste ronde een gewone meerderheid volstaan.

Aan de Universiteit Gent is een nieuw reglement aangenomen voor de verkiezing van de rector en vicerector. De nieuwe procedure moet een uitputtingsslag voorkomen. De rectorverkiezing van de afgelopen maanden bleef na zeven stemrondes onbeslist, omdat geen enkel duo de vereiste tweederdemeerheid wist binnen te halen. In de laatste ronde bleef nog maar één duo over voor de post van rector en vicerector, maar ook toen bleef de vereiste tweederdemeerderheid uit.

Voortaan zullen maximaal drie stemrondes mogelijk zijn, en is de vereiste meerderheid afhankelijk van het aantal kandidatenduo’s. In de eerste ronde is steeds een tweederdemeerdereid nodig. Als slechts twee duo’s zich verkiesbaar stellen, volstaat een gewone meerderheid vanaf de tweede ronde.

Komen meer dan twee duo’s op bij de verkiezing, dan gaan enkel de twee met de meeste stemmen door naar een eventuele tweede ronde. Daar is opnieuw een tweederdemeerderheid van kracht, maar in de derde ronde volstaat een gewone meerderheid.

In het geval dat slechts één duo op de kieslijst staat, geldt de gewone meerderheid vanaf de tweede ronde. Kiesgerechtigden stemmen dan voor of tegen de kandidaten.

Gendergelijkheid

Aan de samenstelling van de duo’s verandert dan weer niets: iedere tandem moet nog steeds bestaan uit een man en een vrouw. Ook de zwaarte van de stemmen blijft onveranderd. De stemmen van professoren wegen voor 67 procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen door. Studentenstemmen vertegenwoordigen 16 procent van de koek, de stemmen van het assisterend en technisch-ondersteunend personeel elk 8,5 procent.

Partner Content