'Nieuwe nationaliteitswet leidt tot sociale uitsluiting'

17/07/12 om 14:53 - Bijgewerkt om 14:53

Gelijke rechten-organisatie Objectief is niet te spreken over de aanpassingen van de nationaliteitswet, die de snel-Belgwet vervangt: "De nieuwe nationaliteitswet leidt tot sociale uitsluiting."

'Nieuwe nationaliteitswet leidt tot sociale uitsluiting'

© Belga

Vzw Objectief, een organisatie voor gelijke rechten, is niet enthousiast over de nieuwe nationaliteitswet. "De eisen op het vlak van de maatschappelijke en de economische integratie leiden tot sociale uitsluiting", vindt Eddy Maes van vzw Objectief. De procedure om de Belgische nationaliteit te bekomen zou te duur uitvallen. "Elke verklaring kost voortaan 150 euro, en daar komen de kosten voor de verwerving en vertaling van bepaalde documenten bij", laat hij weten.

De eerste slachtoffers zouden volgens hem mensen met een laag inkomen zijn, alsook vrouwen, mensen met een beperking, mensen met weinig of geen scholing, interims en werklozen.

'Belgische nationaliteit is krachtig instrument'

"Een onderzoek van de Koning Boudewijnstichting en de Migration Policy Group stelt vast dat het bezit van de Belgische nationaliteit een krachtig instrument is, en een opstap naar een sterkere economische en sociale integratie", zegt Maes. Het bezit van de nationaliteit zou een positieve invloed hebben op het vinden van werk en voor meer betrokkenheid in de lokale gemeenschap zorgen.

"De nieuwe wet ontneemt nu heel wat immigranten deze hefboom en geeft de boodschap aan een grote groep niet-Belgen dat de toegang tot de Belgische nationaliteit niet voor hen is", aldus Maes. Hij noemt de nieuwe wet "een belangrijke achteruitgang" en een "verhindering van de sociale vooruitgang van een belangrijke bevolkingsgroep".

Kinderen van nieuwe Belgen toch automatisch Belg

In de nieuwe nationaliteitswet, ter vervanging van de snel-Belgwet, moesten nieuwe Belgen voor hun minderjarige kinderen een verklaring afleggen. Die verklaring kostte 150 euro per kind. De commissie Justitie heeft die maatregel echter reeds aangepast.

Volgens de vzw zou de oorspronkelijke bepaling over minderjarige kinderen aanleiding gegeven hebben tot een onderscheid in rechtspositie binnen eenzelfde gezin en tussen kinderen onderling. "Dan krijg je gezinnen waarvan de ouders Belg zijn en de kinderen niet. Of gezinnen waarvan één kind Belg is en de andere niet", aldus Eddy Maes van vzw Objectief. De commissie Justitie kon de organisatie in die logica volgen, en paste de nieuwe wet aan.

'Schaf naturalisatie af'

Dat de naturalisatie een uitzondering wordt, vindt de vzw ook positief. Maar ze stelt toch voor die gewoon af te schaffen. "Deze gunstprocedure is een aanfluiting van de rechtsstaat", klinkt het bij Maes.

Nieuwe wet

De nieuwe wet die bepaalt wie wanneer de Belgische nationaliteit krijgt, focust vooral op arbeid en integratie. Terwijl de vroegere snel-Belgwet ervan uitging dat de Belgische nationaliteit een opstap zou zijn naar integratie, draait de nieuwe wet die redenering volledig om. De nieuwe wet bepaalt dat enkel wie reeds voldoende geïntegreerd is, de Belgische nationaliteit krijgt.

De kandidaat kan de procedure opstarten na vijf jaar wonen in België. Hij moet minstens een van de drie landstalen machtig zijn (wie in Vlaanderen woont, moet bovendien ook Nederlands kennen, nvdr.) en minstens 312 dagen gewerkt hebben in de laatste vijf jaar. (GM)

Onze partners