Nieuwe MIVB-strategie: 'De klant uitmelken'

20/04/12 om 14:53 - Bijgewerkt om 14:53

Directeur-generaal ad interim van de MIVB Kris Lauwers pleit er voor om de klant "meer uit te melken". Verschillende politici reageren verontwaardigd.

De MIVB-topman zegt in De Morgen dat hij meer geld wil halen bij de reiziger, om de investeringen in capaciteitsuitbreiding te bekostigen. De MIVB moet namelijk tegen 2018 op zoek naar 1,8 miljard euro.

'Klant is geldmachine'

Dat geld kan volgens de topman enerzijds komen van een slimme kilometerheffing voor personenwagens in en rond Brussel. De overheid moet dat geld volgens Lauwers dan vervolgens investeren in het openbaar vervoer.

Anderzijds pleit de topman ervoor meer geld te halen bij de reizigers. "De tweede geldmachine is natuurlijk de klant. Die moeten we ongetwijfeld meer uitmelken. We moeten naar een situatie waarin het openbaar vervoer wordt betaald tegen zijn werkelijke prijs."

'Hopelijk verspreking'

Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit, Bruno De Lille (Groen), "hoopt dat dit een verspreking is". "Ik kan absoluut niet aanvaarden dat de MIVB zijn klanten wil 'uitmelken'", reageert De Lille op Facebook.

"Ik hoop dat dit niet de manier is waarop dhr Lauwers zijn klanten bekijkt. De MIVB heeft een zeer belangrijke rol te spelen voor de Brusselse mobiliteit en moet dus de klant en de goede dienstverlening aan die klant als zijn absolute prioriteit beschouwen. Het zou dan ook goed zijn mocht de topman van onze MIVB dit snel publiek herbevestigen."

Twijfels bij abonnementen Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) neemt uitdrukkelijk afstand van het interview. Een prijsverhoging is volgens Grouwels geen optie. "Er zijn net prijsverhogingen geweest en we zijn al niet de goedkoopste. De minister pleit er wel voor dat sociale tarieven gehandhaafd blijven".
Lauwers zegt in De Morgen verder ook twijfels te hebben bij de abonnementen. "Met dat systeem moedig je mensen alleen maar aan om zo veel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken (...) Mensen kunnen wandelen, fietsen en desnoods met de wagen rijden. We moeten er vooral voor zorgen dat mensen gezond en comfortabel kunnen bewegen in de stad. Als iemand voor twee haltes de bus neemt, vind ik dus dat we mislukt zijn in onze missie."

'Ik van mijn stoel'
"Ik val van mijn stoel, dit is echt hallucinant! Het gaat lijnrecht in tegen wat er moet gebeuren", stelde een verontwaardigde Brussels Milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo). "We verkopen hier geen zeep! Men moet niet over klanten spreken", aldus de minister.

Ook Adelheid Byttebier, de voorzitster van de raad van bestuur van de MIVB, is "verbaasd". Byttebier benadrukt dat "de gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit van de dienstverlening prioritair moeten zijn bij de MIVB". "Het interview in De Morgen wekt de indruk dat de klanten van het Brusselse openbaar vervoer geviseerd worden en dat de MIVB hen wil 'uitmelken'. Dat gaat in tegen de keuzes van de raad van bestuur en is manifest onwaar", aldus Byttebier, die Lauwers om tekst en uitleg zal vragen.

Heel wat andere politici reageerden eveneens verontwaardigd. "Zelden zo'n onzin gelezen", twittert Vlaams minister van Steden Freya Van den Bossche (SP.A).SP.A--fractieleidster in het Brussels parlement Elke Roex vraagt zich, eveneens op Twitter, af of Lauwers nog kan aanblijven. "Ongehoord", zegt ook Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A) op Twitter. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners